Spring naar inhoud

Compliance

Corporate governance

Royal HZPC Group B.V.  is een structuurvennootschap met een directie en een onafhankelijke Raad van Commissarissen (RvC). De directie stuur de Strategic Business Areas (SBA's) aan; te weten Strategic Business Area Europe, Strategic Business Development Area, SBA STET en SBA IPR en HZPC Research & Development.

  Taken & Bevoegdheden
Directie − Informeert RvC over beleid en algemene zaken.
− Overlegt met RvC over belangrijke aangelegenheden.
− Legt essentiële besluiten ter goedkeuring voor aan de RvC.
RvC − Houdt toezicht op beleid van de directie en op algemene zaken.
− Staat de directie bij met advies.
− Keurt essentiële besluiten Executive Board goed.
− Benoemt de directie.
Algemene vergadering van Aandeelhouders − Benoemt, op voordracht van de RvC, de leden van de RvC.
− Heeft bevoegdheden die zijn vastgelegd in de wet en de statuten van de vennootschap.
− Keurt specifieke besluiten van de directie goed.
Vereniging HZPC − Schrijft algemene vergadering van aandeelhouders uit.
− Bezit 100% van de aandelen.
− Heeft alle aandelen gecertificeerd.
Algemene ledenvergadering
Vereniging HZPC
− Kiest en benoemt het bestuur van de Vereniging HZPC.
− Keurt een aantal voorgenomen besluiten van de Vereniging HZPC goed.
Certificaathouders − Zijn (oud-)telers, (oud-)kwekers en (oud-) personeelsleden.
− Benoemen bestuursleden.
− Financieren de onderneming met risicodragend kapitaal.
− Kunnen lid zijn van de Vereniging HZPC.

Personalia managementstructuur per 30 juni 2024

Raad van Commissarissen

M. Kester, voorzitter Noordwijkerhout
C.J. Biemond Godlinze
J.P. Bienfait Amsterdam
I. Frolova Utrecht
M. Hommes-Gesink Lauwerzijl

Royal HZPC Group B.V.

Directie  
G.F.J Backx Algemeen directeur
H. Verveld Commercieel directeur
J.L van Vilsteren Financieel directeur
Executive Committee  
G.F.J Backx Algemeen directeur en directeur SBAE
R.P. Graveland Directeur HZPC Research B.V. en IPR B.V.
P.C Ton Directeur Stet Holland B.V.
H. Verveld Directeur HZPC SBDA B.V., Commercieel directeur
J.L van Vilsteren Financieel directeur
Deelnemingen  
HZPC IPR B.V. R.P. Graveland
HZPC SBA Europe B.V. G.F.J Backx
HZPC SBDA B.V. H. Verveld
HZPC Research B.V. R.P. Graveland
STET Holland B.V. P.C. Ton

HZPC SBA Europe B.V.

G.F.J Backx Directeur
   
Beheer van deelnemingen  
HZPC Deutschland GmbH R. Möller
HZPC France SAS C. Gauchet
HZPC Holland B.V. M. Jansen Klomp
HZPC Belgium B.V. M. Jansen Klomp
HZPC Kantaperuna OY P. Bemelmans
HZPC Patatas España S.L. J. Luis Marti
HZPC Polska Sp. Z.o.o T. Jardzioch
HZPC Portugal Lda P. Simoes
AO HZPC Sadokas P. Bemelmans
HZPC UK Ltd. C.R. Baker
ZOS B.V. M. Jansen Klomp
   
   
Ondernemingsraad van HZPC Holland B.V.  
E. Meinsma Voorzitter
P. Kreijger Vicevoorzitter
K. Veenstra Secretaris
A. van den Berg Lid
V. Brolsma Lid
S. Dijkstra Lid
K. Mast Lid
T. van der Wal Lid
G. van der Zee Lid

HZPC SBDA B.V.

H. Verveld Directeur
   
Solentum B.V. H. Verveld
HZPC América Latina S.A I. Ramallo
HZPC Americas Corp. A. Derbidge
HZPC Limited H. Verveld
HZPC China Limited H. Verveld
Inner Mongolia HZPC Potato Science and Technology Development Co Ltd. H. Verveld

Stet Holland B.V.

P.C. Ton Directeur
   
STET Potato UK P. Hewett
STET France Arl. T. Rondeaux
STET Russia LLC. P.C. Ton
D.S.S Opslag B.V. P.C. Ton
   

Risicobeheersing

Enterprise Risk Management

De Royal HZPC Group hanteert de principes van Enterprise Risk Management (ERM) en ziet toegevoegde waarde in het gestructureerd toepassen van de COSO* principes in het houden van focus en kunnen sturen op onze doelstellingen. In het rapportagejaar zijn daarom belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van het risicoraamwerk en de routekaart richting integraal risicomanagement. Door het integreren van risicomanagement in onze dagelijkse werkzaamheden stellen we onszelf in staat scherper aan de wind te zeilen, sneller verbeteringen door te voeren en onzekerheid ten aanzien van gevolgen van ons handelen te verminderen. Dit helpt ons onze doelen te realiseren.

We zijn wereldwijd aanwezig en vertegenwoordigd. Dit brengt met zich mee dat we onszelf blootgesteld zien aan een grote variëteit aan risico’s, waarbij de kans en impact van de mogelijke gebeurtenissen per regio anders kunnen zijn. De ontwikkeling van ons ERM-raamwerk helpt ons kansen en risico’s beter te identificeren, analyseren en hierop passend te acteren. Hiermee zijn we in staat verantwoord zaken te doen. Dit is wat onze klanten, medewerkers, aandeelhouders en de maatschappij als geheel van ons verwachten. We werken hier dan ook met grote toewijding aan. 

* COSO staat voor Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission. Het is een organisatie die richtlijnen en frameworks ontwikkelt voor risicomanagement, interne controle, en fraudepreventie binnen organisaties. Het meest bekende framework van COSO is het COSO Internal Control - Integrated Framework, dat wordt gebruikt om interne controlesystemen binnen bedrijven te beoordelen en te versterken. Dit framework helpt organisaties om risico's te beheren en te voldoen aan regelgeving, en wordt wereldwijd erkend als de standaard voor interne controle. COSO biedt daarnaast ook frameworks voor enterprise risk management (ERM) en fraudebeheersing.

Ons risicoprofiel

In onderstaande tabel beschrijven we vier risicocategorieën. Deze categoriën bevatten ieder thema’s die door ons in het rapportagejaar zijn geïdentificeerd als grootste risico's ten aanzien van het realiseren van strategische, financiële en niet-financiële doelstellingen. Voor ieder thema beschrijven we hoe wij het risico of de kans beschouwen, welke actie we hierop ondernemen en welke eventuele ontwikkelingen er zijn. Dit profiel vertegenwoordigt de kansen en risico’s groepsbreed.

Royal HZPC Group B.V. Risicotabel

Concurrentie

De omgeving waarin wij actief zijn kan snel veranderen en daarmee onze concurrentiepositie. Onverwachte veranderingen kunnen optreden in de zin van nieuwe toetreders in de markt, fusies en overnames, uitbreidingen en/of de toenemende aandacht voor duurzaamheidsvraagstukken. Verandering brengt kansen en risico’s met zich mee. Als we niets doen, kunnen we ons voordeel ten opzichte van de concurrentie verliezen. De omzet kan afnemen en de marges kunnen verdampen. Het kan zijn dat we er niet in slagen onze strategische doelen te bereiken.

Hoe beheersen we dit risico?
Royal HZPC Group B.V. heeft een multidisciplinair team van Finance, R&D, Marketing en Sales dat de concurrentie structureel monitort als het gaat om R&D-investeringen (incl. rassen), M&A, strategie en ondernemerschap, modelveranderingen en marktdynamiek. Het team rapporteert periodiek aan het Executive Committee. Deze rapporten dienen als input voor strategische beslissingen met betrekking tot de verscheidenheid aan markten waarin we actief zijn.

Disruptie en R&D-investeringen

Wij beschouwen R&D van strategisch belang bij het bereiken van onze doelstellingen. Om onze relevantie te verzekeren, nu en in de toekomst, is het nodig dat we op het juiste moment over de juiste rassen beschikken in de verschillende markten en geografische en klimatologische zones waarin we actief zijn. Om dit te doen, doen we aanzienlijke investeringen voor de toekomst op basis van de aannames en overwegingen van vandaag. Als we in de toekomst niet over het juiste ras op het juiste moment beschikken, kan dit onze activiteiten aanzienlijk belemmeren.

Hoe beheersen we dit risico?
We ontwikkelen een R&D-strategie voor de lange termijn. Hierin wordt vastgelegd wat we nodig hebben aan talent, kennis en vaardigheden en hoe we de juiste mensen aantrekken, behouden en ontwikkelen. We doen gerichte investeringen in R&D en proberen voortdurend het onderzoeksproces te verbeteren en te versnellen, waarbij onze focus ligt op het stimuleren van geavanceerde, gerichte klonale veredelingstechnieken. Wij rapporteren regelmatig over de voortgang. Bovendien proberen we onze interne feedbackloop tussen onze verkoop, marketing en productmanagement en onderzoek te verbeteren, om snel te kunnen reageren op huidige maar vooral op toekomstige klantbehoeften. We blijven investeren in hybride veredeling om een sneller veredelingsproces mogelijk te maken. Deze nieuwe veredelingstechniek zal ons tetraploïdenprogramma versterken. Het hybride programma maakt ook de ontwikkeling van aardappelzaad mogelijk. We zijn van plan om in de komende vijf jaar te beginnen met het verkopen van zaad. Hiermee betreden wij nieuwe markten die met pootgoed lastig te bereiken zijn. 

Lokale markt(en)

We zien grote verschillen in de lokale marktomstandigheden binnen de sector. Het risico hier is dat we ons mogelijk niet bewust zijn van de specifieke kenmerken van de lokale markt en hoe hierop te handelen, of dat we niet in staat zijn om te reageren op volatiele specifieke marktsituaties.

Hoe beheersen we dit risico?
Wij zijn ons zeer bewust van de verschillen tussen markten. Omdat we meerdere rassen aan meerdere landen verkopen, kunnen we goed omgaan met lokale marktonderbrekingen. We spreiden het risico dankzij HZPC-vestigingen en samenwerkingen met anderen in verschillende delen van de wereld. We ontwikkelen nieuwe robuuste rassen, werken samen met verschillende partners en organisaties en werken aan de uitwisselbaarheid van ons pootgoed over de markten heen. Wij vinden het belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke markteisen en regelgeving, om snel op veranderingen te kunnen reageren en oplossingen te kunnen vinden.

IT en beveiliging

Om ons werk te kunnen doen, hebben we goed functionerende IT-systemen nodig. Onderbrekingen, systeemstoringen en datalekken kunnen van invloed zijn op de bedrijfsvoering in het algemeen en ertoe leiden dat gevoelige bedrijfsinformatie lekt. Door de voortgaande digitalisering en de groei van ons bedrijf zijn we in steeds sterkere mate afhankelijk van het goed functioneren van ons IT-landschap. Dit vraagt om een goede beveiliging daarvan.

Hoe beheersen we dit risico?
We beschikken over processen, beleid en procedures om IT- en beveiligingsrisico's te beperken. Deze procedures omvatten een reeks preventieve en detectieve maatregelen, waaronder training, verbetering van controles en monitoring. Om onze systemen verder te ontwikkelen, verbeteren we ons IT Control Framework. Bovendien zal ons nieuwe systeem worden ontworpen met in achtneming van algemene IT-controles om de veiligheidrisico's beperken. Ondertussen voeren wij regelmatig penetratietesten uit. Bovendien hebben we regelmatig beveiligingstrainingen voor iedereen binnen ons bedrijf.

Opvolging van cybercriminaliteitsincident
Ondanks onze aandacht voor cyber security werd Royal HZPC Group B.V. in 2023 toch doelwit van cybercriminaliteit. Dankzij de snelle reacties van verschillende partijen is het volledige geldbedrag teruggevorderd. Na het incident voerden we verbeteringen in ons IT-landschap versneld door.

Productie-verkoophouding

We hebben enerzijds te maken met de marktvraag en anderzijds met de areaalplanning van onze telers. Dit betekent het maken van langetermijnprognoses als het gaat om productie en verkoop. Als deze voorspelling niet klopt, heeft dit gevolgen voor de financiële positie van Royal HZPC Group B.V..

Hoe beheersen we dit risico?
Wij optimaliseren voortdurend onze processen en leiden onze medewerkers op, zodat productie en verkoop zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Wij hebben een planningsprogramma ontwikkeld om ons te ondersteunen bij dit planningsproces. Wij hebben de kennis en het vermogen om de juiste beslissingen te nemen en werken altijd volgens het vierogenprincipe. We verbeteren ons portfoliobeheer, langetermijnprognoses, voorraadschatting en voorraadbeheer om de juiste beslissingen te nemen. 

Bedrijfstransformatie

Risico's die het slagen van het bedrijfstransformatieprogramma Aurora bedreigen zijn onder deze noemer samengevat. We zien het slagen van Aurora als instrumenteel voor ons vermogen om te groeien en relevantie te behouden.

Hoe beheersen we dit risico?
Het overkoepelende bedrijfstransformatieprogramma ‘Aurora’ omvat de transformatie op het gebied van onze mensen en cultuur, de introductie van een nieuw ERP-systeem ter vervanging van het huidige end-of-life-systeem dat nog steeds in gebruik is, en rol- en procesharmonisatie. Alles met het einddoel van een effectievere en efficiëntere organisatie in gedachten. De reguliere risico’s die gepaard gaan met grote programma's zijn hier van toepassing en zijn onder de aandacht van de organisatie. De belangrijkste programmarisico's hier zijn het budget tot de realisatie, het uittrekken van de middelen, het inkrimpen van de reikwijdte en het achterblijven van prestaties. Bovendien wordt het belang van adoptie onderkend. Wij monitoren de risico’s door periodieke updates over de prestaties van het programma en de mate waarin aan de deliverables is voldaan.

Menselijk vermogen

Om marktleider te worden en te blijven, is het belangrijk dat we het juiste personeel duurzaam kunnen aantrekken, behouden en ontwikkelen. Daarom blijven we investeren in nieuw talent en bieden we bestaande medewerkers doorgroeimogelijkheden. 

Hoe beheersen we dit risico?
De situatie op de arbeidsmarkt is uitdagend. We zijn aanwezig daar waar het juiste talent zit, bijvoorbeeld met ons kantoor in Wageningen. Hierdoor zijn we in staat om de juiste mensen aan te trekken voor ons onderzoek. Het komende jaar zal een gedifferentieerde aanpak van Human Capital Management worden gehanteerd om te zorgen voor een betere inzet van de juiste persoon op de juiste functie (altijd geschikt voor het beoogde doel).

Rassenportfolio

Een gezond rassenportfolio is noodzakelijk voor de onafhankelijkheid van Royal HZPC Group B.V.. Dankzij een uitgebreid en divers rassenportfolio kunnen wij onze klanten zo goed mogelijk bedienen. 

Hoe beheersen we dit risico?
We investeren voortdurend tijd en geld in het ontwikkelen van nieuwe rassen met duurzaam groeipotentieel om ons rassenportfolio uit te breiden en toekomstbestendig te maken. Om ervoor te zorgen dat we het juiste portfolio hebben, hebben we de interne feedbackloop verbeterd en zullen we deze ook in de toekomst blijven verbeteren.

Interne controle

Naarmate we blijven groeien, is er ook behoefte aan meer volwassenheid als het gaat om interne controle. Een gebrek aan interne controle kan leiden tot onverantwoorde financiële verslaggeving, operationele ineffectiviteit, fraude en het niet naleven van wet- en regelgeving.

Hoe beheersen we dit risico?
Wij besteden veel aandacht aan de verdere implementatie van interne controle en risicobeheersing binnen de organisatie. We ondernemen actie om professioneel en gestructureerd aandacht te geven aan risico management. We hebben een speciale business risk- en compliance-afdeling geïnstalleerd om ons te helpen de vereiste verbeteringen door te voeren. Waar nodig optimaliseren we ons beleid, onze procedures, normen en richtlijnen. Het Aurora programma versterkt en ondersteund dit proces.

Treasury

Ons bedrijfsresultaat is onderhevig aan treasuryrisico. Financiële problemen bij klanten en/of in specifieke landen kunnen leiden tot financiële verliezen voor Royal HZPC Group B.V.. Daarnaast moeten cashflow risico's en  en valuta risico's worden gemanaged. Ook de continuïteit van de financiering vallen onder het Treasury risico.

Hoe beheersen we dit risico?
Vanuit financieel perspectief hebben we ons proces voor verkopen en achterstallige betalingen verbeterd. Wij blijven onze klanten structureel monitoren, zodat we verantwoord met hen zaken kunnen doen. We concentreren ons op het beheren van de kredietvrijheid die we klanten bieden, aangezien dit een aanzienlijke impact heeft op onze cashflow. We werken aan een nauwkeurigere cashflowplanning en een beter overzicht van de ontwikkeling van onze valutapositie. Daarnaast hebben we onze financiering voor de komende jaren bij 3 banken geregeld.

Rapportage en publicatie

Om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen en aan wettelijke en statutaire vereisten te voldoen, hebben we betrouwbare rapporten en analyses nodig. Het opstellen van rapporten en analyses vraagt nu nog veel handwerk. De verwachting is richting volgend rapportagejaar minder handwerk nodig te hebben en meer geautomatiseerd te kunnen genereren, waardoor de ingeschatte kans op manifesteren van het risico zal dalen. 

Hoe beheersen we dit risico?
We werken aan de implementatie van een nieuw ERP-systeem, waarmee we op een gebruiksvriendelijke manier gegevens kunnen filteren voor rapportagedoeleinden. We implementeren (functionele) risico- en controlevereisten in het ERP-systeem via samenwerking met onze interne controlemanager in het ERP-project, waardoor de gegevenskwaliteit en beschikbaarheid worden verbeterd. Bovendien maken we gebruik van een nieuwe consolidatietool, die we het komende jaar naar de landen uitrollen om de reguliere rapportage te verbeteren. Bovendien zijn het beleid en de procedures, evenals het overkoepelende managementhandboek, bijgewerkt. In de toekomst stellen we ons een ERP voor dat ons ondersteunt bij het genereren van realtime actuele rapporten. Bovendien biedt het ERM-raamwerk ons de mogelijkheid om een verklaring af te leggen over het huidige niveau van effectiviteit van de procedures. 

Naleving van wet- en regelgeving

Als Royal HZPC Group B.V. worden we steeds meer gecontroleerd. Het voldoen aan financiële wet- en regelgeving is belangrijk voor ons en banken en accountants bevragen ons hierop. Ook ten aanzien van niet-financiële wet-en-regelgeving en maatschappelijk toezicht zien we grote ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Het belang van compliant zijn aan ons beleid en wet-en-regelgeving als de belangrijkste ‘hygiënefactor’ voor ons bedrijf valt binnen de reikwijdte van dit risico. 

Hoe beheersen we dit risico?
De afgelopen jaren hebben we een afdeling business risk & compliance geïnstalleerd. Deze ondersteunt actief het bewustzijn over compliance onderwerpen in de organisatie. Daarnaast zijn we hierdoor in staat om compliance issues versneld op te lossen, met name waar het gaat om betalingen door derden en interne onregelmatigheden.

Bij HZPC zijn we voortdurend op zoek naar kansen om oplossingen te creëren. In lijn met deze waarde hebben we ons beleid en procedures herzien en bijgewerkt waar nodig, volgens de aanbevelingen van een externe adviseur. Onze toewijding aan kennis en persoonlijke ontwikkeling drijft ons om deze processen, procedures en controles voortdurend te verbeteren.

We hebben ook bewustwordingssessies over relationele due diligence gehouden, met een specifieke focus op 'Ken Uw Klant'. Deze inspanningen weerspiegelen onze verantwoordelijkheid om te weten met wie we zaken doen en zullen worden voortgezet en uitgebreid naar 'Ken Uw Agent' en 'Ken Uw Leverancier'.

We zijn toegewijd aan het bereiken van onze doelen en onze aanpak is gebaseerd op bewust genomen risico, steunend op onze grondige analyse van landenrisico's. Dit is een uiting van onze toewijding om op de lange termijn relaties op te bouwen en verantwoordelijkheid te nemen voor onze acties. Bij HZPC streven we naar  de hoogste standaarden te handhaven.

Inbreuk

We lopen het risico dat we onze intellectuele eigendomsrechten niet kunnen beschermen omdat concurrenten onze rechten misbruiken of afgeleide rassen produceren.

Hoe beheersen we dit risico?
We werken aan de bescherming van onze rassen in de verschillende landen waarin we actief zijn en waar rassen kunnen worden beschermd. We houden voortdurend de markt in de gaten. In Europa zijn we aandeelhouder van Breeders Trust, die intellectuele eigendomsrechten beschermt en waar nodig juridische stappen onderneemt.

We stemmen de handhaving van onze rechten af op de markt waarin we actief zijn. In regio's waar we niet kunnen vertrouwen op een solide jurisdictie om onze rechten te beschermen, doen we ons uiterste best om het spoor en de aanwezigheid van onze genetica te documenteren, om de controle die we hebben te maximaliseren.

Resultaten, investeringen, financiering

Investeringen

Ook dit jaar hebben we ondanks de economisch onzekere omgeving geïnvesteerd in onze onderneming en dat blijven we doen. De bouw van de R&D faciliteit is nu afgerond en is officieel in gebruik genomen in 2023/2024. We hebben afgelopen jaar een start gemaakt met de voorbereidingen van de bouw van een minituber faciliteit in Frankrijk. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in onze miniknollen faciliteit in UK.  

Het totaal geïnvesteerd kapitaal (totale vaste activa) per einde boekjaar 2023/2024 bedraagt EUR 42,7 miljoen en is hiermee EUR 6,3 miljoen hoger dan vorig jaar. Voor komend jaar verwachten we een vergelijkbaar bedrag aan investeringen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het Aurora programma. In Aurora passen we de processen aan en vervangen we het oude ERP-systeem. Deze investering in Aurora is naast de reguliere vervangingsinvesteringen in de operatie en R&D.

Liquiditeiten

De liquiditeitenpositie is verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De current ratio is ongewijzigd ten opzichte van 1,2 afgelopen jaar. De quick ratio (current ratio exclusief voorraad) is ongewijzigd ten opzichte van 1,2 afgelopen jaar. Als we naar de toekomst kijken verwachten we hier geen grote veranderingen.

Resultaten

In het afgelopen jaar boekten we een netto omzet van EUR 415 miljoen. Net zoals vorig jaar bestaat meer dan 85% van de omzet uit de handel van pootaardappelen. De omzet is iets lager doordat Royal HZPC Group B.V. een lager volume heeft realiseerd. Gemiddeld werden er wel hogere prijzen gerealiseerd. De licentie-inkomsten zijn gestegen van EUR 24,5  miljoen naar EUR 25,4 miljoen. De brutomarge, som der bedrijfsopbrengsten minus de som van kosten van grond- en hulpstoffen en diensten van derden, vrachten en laadkosten en emballage, van de organisatie is gedaald naar EUR 67,3 miljoen. Dit is het gevolg van lagere volumes welke niet volledig gecompenseerd werden door hogere prijzen. Door goed op de kosten te letten is er een nettowinst voor aftrek van de kosten van het Connecting Growers programma gerealiseerd van EUR 6,1 miljoen. 

Voor het komend seizoen zijn er nog geen verwachtingen uit te spreken over het resultaat door grote onzekerheden. Deze onzekerheden worden veroorzaakt door onzekere opbrengstverwachtingen en daarbij de beschikbaarheid voor de verschillende markten. Daarnaast blijft de onzekerheid groot door de geopolitieke situatie.

Voor ons personeelsbestand verwachten we ook geen grote veranderingen.

Financiering

In de financieringsstructuur heeft zich dit jaar een grote verandering voorgedaan. We hebben per maart 2024 een verhoging en een verlenging van onze financieringsovereenkomst afgesloten. Hierbij is het consortium van twee banken uitgebreid naar drie banken. Het bankenconsortium bestaat nu uit ING Bank N.V., Commerzbank Aktiengesellschaft en Crédit Industriel et Commercial, Succursale de Bruxelles. De financiering is nu gegarandeerd voor minimaal 3 jaar plus optie deze twee keer een jaar te verlengen. Dus hier zijn geen verandering te verwachten voor de komende jaren omdat deze financiering de geformuleerde strategische plannen ondersteund.

De solvabiliteit is van 39,6% in 2022/2023 naar 44,7% in 2023/2024 gestegen. Afgelopen boekjaar is de omzet gedaald en de marge licht verslechterd. Dit jaar heeft het tekort aan pootgoed een grote impact gehad op onze afnemers. 

De kosten zijn hoger uitgekomen door hogere volumes en kostenstijging door inflatie. Wat de debiteurenpositie betreft zien we een sterke verbetering. Dit zien we terug in de balans. We hebben echter een hogere voorziening opgenomen voor een debiteur uit Syrië en voor en debiteur uit Sudan. Deze laatste heeft vooral te maken met de oorlogssituatie in deze landen. 

Het management beoordeelt continu de beschikbare informatie en de risico's om passende maatregelen te nemen. De nieuwe financieringsfaciliteit die we nu beschikbaar hebben is voldoende om voorschotten aan telers uit te kunnen blijven betalen en verdere groei te financieren. De huidige faciliteit is ook voldoende om toekomstige reguliere fluctuaties en verstoringen van ontvangsten van klanten op te vangen. Het management monitort continu de ontwikkeling van de omzet en de kosten om goed zicht te houden op de ontwikkeling van de liquiditeiten. Daarnaast worden er analyses uitgevoerd om op tijd aanvullende maatregelen te kunnen nemen. Op basis van de door het management uitgevoerde analyses en de huidige resultaten en financieringspositie van de onderneming is de jaarrekening opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling. Op basis van geactualiseerde prognose in september 2024 verwachten we in ieder geval voldoende financiering beschikbaar te hebben tot en met maart 2028 en in compliance te zijn met de convenanten van de bank. 

Beloningsbeleid en personeelsaangelegenheden

Ons personeel is cruciaal voor het behalen van onze strategische doelen. Door adequaat personeelsbeleid en marktconform beloningsbeleid zijn we in staat om personeel aan te trekken en vast te houden. We zetten hiervoor verschillende instrumenten in. 

Afgelopen jaar hebben er geen veranderingen plaats gevonden in de beloning en het beloningsbeleid van bestuurders en/of toezichthouders. Eens in de 5 jaar wordt de beloning van de bestuurder en/of toezichthouders door een extern bureau gebenchmarkt. 

Personeel levert een belangrijke bijdrage aan het succes van de onderneming. Afgelopen jaar zijn we in staat geweest om goede mensen aan te trekken. Ook zijn er medewerkers vertrokken. We zijn in staat geweest de ontstane vacatures plus de extra gecreëerde posities door groei van de business in te vullen, al staan vacatures in de regel wel iets langer open dan gedurende voorgaande jaren. We verwachten een gelijkblijvende tot lichte groei in het aantal personeelsleden.

Diversiteit

Royal HZPC Group B.V. staat voor Diversiteit, Gelijke behandeling en Inclusie (internationaal aangeduid als Diversity, Equity and Inclusion - DEI).

We zetten ons in voor een divers personeelsbestand en een inclusieve omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Aanvullend daarop staan we voor een bedrijfscultuur waar een ieder zich aangemoedigd voelt om zich te (blijven) ontwikkelen en te groeien. Oftewel: Guiding continuous growth.  

We streven er actief naar mensen met verschillende achtergronden aan te trekken, in dienst te nemen en te behouden. Hiermee wordt ons personeelsbestand steeds meer een afspiegeling van de rijke schakering van de samenlevingen waarin we actief zijn. Ons streven naar diversiteit strekt zich uit tot alle niveaus van de organisatie, van startersfuncties tot managementfuncties. De diversiteitsdimensies waarop Royal HZPC Group B.V. wil gaan rapporteren zijn:

  • Genderdiversiteit (vertegenwoordiging vrouw/man)
  • Leeftijdsdiversiteit (vertegenwoordiging van verschillende leeftijdscategorieën)
  • Internationale diversiteit (aantal nationaliteiten van onze collega's)
  • Kennis diversiteit (verdeling van ons personeelsbestand naar geclusterde vakgebieden)
  • Gelijke beloning der sexen

Naast deze diversiteitsdimensies waarop we rapporteren, staat Royal HZPC Group B.V. ook voor:

  • Arbeidsmarktdiversiteit (wegnemen van barrières voor/bevorderen van deelname van collega’s met een arbeidsbeperking)
  • Ethnische en culturele diversiteit (bevorderen van de vertegenwoordiging van verschillende etnische en culturele groepen)
  • LGBTQ+ diversiteit (verwelkomen van een ieder ongeacht seksuele oriëntatie)
  • Levensovertuiging (ruimte bieden voor verschillen op gebied van geloof of levensbeschouwing)

Op de vertegenwoordigingen van deze groepen binnen ons personeelsbestand wordt niet gerapporteerd.

Voor de samenstelling van het management (Raad van Commissarissen en Executive Board) en (Managing Directors van de SBA’s) van de organisatie, zijn streefcijfers geformuleerd voor genderdiversiteit. 

Voor de samenstelling van het management (Raad van Commissarissen en Executive Board) en (Managing Directors van de SBA’s) van de organisatie, zijn streefcijfers geformuleerd voor gender diversiteit. 

Management laag

Streefcijfer

Te realiseren per:

Toelichting:

RvC

20% van het leden bestaat uit de ‘opposite sexe’. Minstens 20% vrouw en minstens 20% man 

(huidige situatie: 2 vrouwen, 3 mannen).

Gerealiseerd

Streefcijfer is over boekjaar
2023- 2024 gerealiseerd.
De RvC heeft 2 vrouwen en 3 mannen, hiermee is dus meer dan 20% van de ‘opposite sex’. Bij toekomstige vervanging zal worden ingespannen om de streefcijfers te blijven realiseren.

Executive Board

20% van de ExBo bestaat uit de ‘opposite sexe’. Minstens 20% vrouw en minstens 20% man 

(huidige situatie: 3 mannen).

1-1-2028

Streefcijfer is overboekjaar
2023-2024 niet gerealiseerd.
Bij toekomstige vervanging zal worden ingespannen om de streefcijfers te realiseren.

Managing Directors SBA’s

20% van de Managing Directors bestaat uit de ‘opposite sexe’. Minstens 20% vrouw en minstens 20% man 

(huidige situatie: huidige situatie: 4 posities, waarvan 3 mannen als Managing Director en één vacature).

1-1-2028

Streefcijfer is overboekjaar
2023-2024 niet gerealiseerd.
Bij toekomstige vervanging zal worden ingespannen om de streefcijfers te realiseren.

Gelijke en eerlijke behandeling

We zijn aanspreekbaar op de principes van eerlijkheid, onpartijdigheid en rechtvaardigheid. Het is ons streven een werkomgeving te bieden waarin iedereen gelijke toegang heeft tot professionele en persoonlijke groei. Voor zover er barrières zijn die deze principes in de weg staan, willen we deze wegnemen.

In onze Code of Conduct is beschreven hoe om te gaan met (vermeende) ongelijke behandeling.   

Inclusie

Inclusie betekent voor ons het bevorderen van het gevoel “erbij horen” en het creëren van een cultuur waarin eenieder zich correct beloond, gerespecteerd en gewaardeerd voelt. Verbindend zijn onze missie, visie, bedrijfswaarden en -doelen. Binnen deze context moedigen we aan tot een open dialoog, actief luisteren en wederzijds respect voor een ieders unieke bijdrage aan het geheel. We erkennen dat inclusieve teams innovatiever en productiever zijn en beter in staat zijn om onze gezamenlijke doelen te bereiken. 

Algemeen

Onze inzet voor DEI is in lijn met internationale (waaronder de Europese) wet- en regelgeving ter bevordering van gelijkheid en non-discriminatie op de werkplek. We zetten ons in ons te houden aan de principes die zijn vastgelegd in de diverse internationale richtlijnen binnen de landen waar we gevestigd zijn. We begrijpen dat het opbouwen van een diverse, rechtvaardige en inclusieve organisatie een reis is die voortdurende inspanning en verbetering vereist. De doelstellingen zullen we intern bespreken, zodat deze bij een ieder bekend zijn. Op basis van verkregen inzichten, maken we samen met de Personeelsvertegenwoordiging afspraken om onze praktijken en beleid te verfijnen.

Certificaten van aandelen

Royal HZPC Group B.V. heeft 783.725 aandelen uitgegeven van nominaal EUR 20. Vereniging HZPC bezit 100% van de aandelen en heeft alle aandelen gecertificeerd. De certificaathouders vormen een besloten groep en zij moeten aan specifieke kwalificaties voldoen. Alle certificaathouders hebben een zakelijke overeenkomst met Royal HZPC Group B.V. of hebben deze in het verleden gehad.

Connecting growers

Twintig jaar geleden waren bijna alle certificaten in handen van actieve telers. Nu is dit ongeveer de helft. Dit komt doordat veel telers die niet meer actief telen en wel certificaten bezitten, deze certificaten in het verleden beperkt hebben aangeboden. Tegelijkertijd kochten actieve telers weinig certificaten aan. Dankzij het Connecting Growers programma komen de certificaten van aandelen meer en meer in handen van actieve telers. Hiervoor heeft Royal HZPC Group B.V. in 2023-2024 voor EUR 1,5 miljoen euro aan certificaten gekocht. Die zijn om niet geschonken aan telers met een pootgoedcontract bij Royal HZPC Group B.V. in de EU. Inmiddels hebben het merendeel van onze actieve Europese telers certificaten in handen. Lees meer hierover op: www.hzpc.nl/cg.

Beurshandelsplatform

De certificaten van aandelen werden eerder op een interne beurs verhandeld. Vanaf de beursperiode mei 2022 werken we met een nieuw handelssysteem voor de handel in certificaten van Royal HZPC Group B.V.. Twee keer per jaar, in mei en november, kunnen certificaathouders gedurende tien werkdagen HZPC-certificaten verhandelen op het handelsplatform van Captin, een door de AFM gereguleerde beurspartij. Royal HZPC Group B.V. is hiermee een semi-beursgenoteerd bedrijf geworden en is verplicht zich te houden aan de AFM-regels. De beurs is transparanter geworden en de rechten van de certificaathouders zijn in lijn met regelgeving zoals op de reguliere beurs. De bandbreedte waarbinnen gehandeld wordt is twintig procent (eerder tien procent), zodat de markt sneller in evenwicht is. Tijdens deze handelsperiodes koopt Royal HZPC Group B.V. naast de certificatenregeling voor het personeel ook de certificaten in voor het Connecting Growers programma.

De certificaathouders worden over de onderneming Royal HZPC Group B.V. geïnformeerd door mediaberichten, het jaarverslag en via de website van Royal HZPC Group B.V.. Daarnaast ontvangen de Nederlandse certificaathouders het relatiemagazine ’Ruggespraak‘.

Beurstabel

      2017/18 2018/19 2019/20 2020/21 2021/22 2022/23 2023/24
Winst per aandeel (x EUR 1)*      € 6,00   € 11,93   € 1,49   € 1,74   € 9,00   € 9,01   € 7,79 
Dividend per aandeel (x EUR 1)      € 4,00   € 7,75   € 1,00   € 1,00   € 6,00   € 6,00   € 5,20 
Dividend als % van de winst     67% 65% 67% 57% 67% 67% 67%
                   
koers per 30 juni (x EUR 1)      € 200,00   € 162,00   € 131,25   € 106,35   € 76,60   € 76,27   € 102,46 
Dividend als % van de koers     2,00% 4,78% 0,76% 0,94% 7,83% 7,87% 5,08%
Aandelenrendement (x EUR 1)      € 38,35   € (30,25)  € (29,75)  € (23,90)  € (23,75)  € 5,67   € 31,39 
                   
Aandelenrendement % van de koers                  
(per 30 juni van het vorig jaar)     23,15% -15,13% -18,36% -18,21% -22,33% 7,40% 41,16%
*exclusief kosten Connecting Grower                  

Groepsstructuur

Partner in beeld

Partner in beeld - Dirk Brust

Senior relatiemanager Food & Agri bij ING Nederland

Als senior relatiemanager is Dirk Brust het aanspreekpunt voor alle financiële en strategische vraagstukken waar grootzakelijke Food & Agri relaties mee te maken hebben. ING Nederland is zo’n tien jaar de huisbankier voor Royal HZPC Group B.V.. Dirk is, in verschillende rollen, al vanaf 2007 betrokken bij de onderneming. 

Compliance vraagt steeds meer aandacht, ook binnen Royal HZPC Group B.V. "Als banken hebben wij daarin een poortwachtersfunctie. Dat is simpelweg bij wet geregeld. We zijn een financiële dienstverlener, maar tegelijkertijd ook toezichthouder. En dat is niet gek, als je bedenkt dat alle financiële transacties allemaal samenkomen bij een bank.

Daarbij gaat het om voldoen aan wet- en regelgeving en tegengaan van financieel economische criminaliteit. Je wilt geen terrorisme financieren, dan wel witwassen of belastingontduiking mogelijk maken. Het gaat ook over bedrijven waar je liever geen zaken mee doet. Bijvoorbeeld omdat de arbeidsomstandigheden slecht zijn of omdat ze het milieu schaden. We houden dus op veel verschillende facetten toezicht door data voortdurend te monitoren en te kijken naar welke partijen betrokken zijn, waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Die rol is in de afgelopen jaren veel nadrukkelijker geworden. Daar kun je wat van vinden, maar het doel ervan is heel helder: we beschermen onze klanten en daarmee uiteindelijk ook het vertrouwen in het economisch bestel."

Wat steeds meer onder een vergrootglas komt te liggen, zijn de betalingen van landen met een hoog risico, de zogenaamde ‘ultra high risk countries’. Onder andere door wet- en regelgeving kunnen en willen wij als ING  dat soort transacties niet uitvoeren. Daar moet je met elkaar goede afspraken over maken: wat kan wel en wat kan niet meer. Het is een thema waar we regelmatig dialoog over voeren. Royal HZPC Group B.V. heeft het beleid op dit punt flink aangescherpt. 

"In 2023-2024 kreeg Royal HZPC Group B.V. ook te maken met cybercrime. Als ING probeer je je klanten hiertegen te beschermen. Gaat het toch mis, dan is het cruciaal dat je meteen actie onderneemt. Daar waren wij als bank een belangrijke schakel in, door contact te leggen met de bank waar het geld naartoe werd gesluisd. We konden het hierdoor snel veiligstellen en uiteindelijk kreeg Royal HZPC Group B.V. het geld terug. Gelukkig lukt dat nog steeds in heel veel gevallen."

Hiermee zetten we de langdurige en bestendige relatie met Royal HZPC Group B.V. door. Daar zijn we heel blij mee

"We zien onszelf als huisbankier van Royal HZPC Group B.V.. Daar zijn we trots op, want het is een prachtig kennisintensief bedrijf dat dankzij de professionalisering en internationalisering is uitgegroeid tot marktleider. We maken onderdeel uit van een consortium banken dat financiering verstrekt aan Royal HZPC Group B.V.. In 2024 is een herfinanciering afgerond. Commerzbank AG en de Crédit Industriel et Commercial vormen samen met ING Nederland het consortium dat deze financiering invult. Hiermee zetten we de langdurige en bestendige relatie met Royal HZPC B.V. door. Daar zijn we heel blij mee. Het is mooi om als bank te kunnen bijdragen aan de toekomst van Royal HZPC Group B.V.".  

Versie: v8.2.5

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report