Spring naar inhoud

Repeat

Weerbaar en wendbaar

Weerbaar en wendbaar

We staan nooit stil bij Royal HZPC Group B.V. Gedreven om elke dag een bijdrage te leveren aan de wereldvoedselvoorziening, kijken we altijd waar het beter en anders kan. Soms krijgen we te maken met tegenslagen. Maar op die momenten tonen we ons weerbaar en wendbaar. 

Op scherp door cyberaanval

Op 14 september 2023 werd Royal HZPC Group B.V. hard getroffen door cybercriminaliteit. Het lukte criminelen om een groot geldbedrag over te boeken naar eigen bankrekeningen. Gelukkig wisten we het geld ook weer terug te halen. De cyberaanval zette ons op scherp. De beveiligingsgraad van onze systemen was en is op niveau, maar een phishingmail werd door medewerkers niet als zodanig herkend. Inmiddels hebben we de beveiliging nog verder verbeterd. De belangrijkste maatregel is om het bewustzijn bij medewerkers te vergroten. Daar hebben we in het verleden waarschijnlijk niet voldoende aandacht aan besteed. Nu moet iedereen binnen Royal HZPC Group B.V. periodiek een verplichte training volgen om het risico op herhaling te verkleinen. 

Aurora brengt ons verder

Op 1 juli 2024 zetten we een volgende stap in Aurora, ons Business Transformation Program. Onze vestigingen in Polen en Duitsland stapten op die datum over op het nieuwe ERP-systeem. Een totaal plannings en consolidatie systeem zijn al eerder in gebruik genomen. Binnen Aurora gaat zorgvuldigheid voor snelheid. We kiezen voor een stapsgewijze implementatie. Dat betekent dat niet alle functionaliteiten direct beschikbaar zijn en dat in de komende twee jaar al onze vestigingen overstappen.

Een andere manier van werken heeft impact op onze medewerkers en onze telers. Daar besteden we veel aandacht aan, zodat we iedereen goed meenemen in de veranderingen die we als organisatie doormaken. Dat zal niet altijd zonder slag of stoot gaan. Dankzij Aurora kunnen we straks effectiever samenwerken en zijn interne processen beter gestroomlijnd. Hierdoor is er meer tijd voor contact met klanten, telers en partners. 

Samenwerking met nieuw consortium banken

In 2023 liet de Deutsche Bank weten dat ze niet langer wilden optreden als financier van Royal HZPC Group. Het betekende dat we op zoek moesten naar een nieuwe bank. Inmiddels is er een nieuw consortium van drie banken ontstaan: de ING Bank NV is gebleven, de Commerzbank AG en de Crédit Industriel et Commercial zijn nieuw. We hebben veel verbeteringen doorgevoerd op het gebied van compliance, als het gaat om naleving van wet- en regelgeving en werken volgens de normen en regels. Dat is ook deze banken opgevallen. Daarmee hebben we de financiering voor de komende jaren opnieuw geborgd tegen vergelijkbare voorwaarden.

Connecting Growers krijgt vervolg

In oktober 2023 evalueerden het bestuur van Vereniging HZPC en de Raad van Commissarissen het programma Connecting Growers. Daarmee trekt Royal HZPC Group B.V. elk jaar EUR 1,5 miljoen uit om certificaten te schenken aan actieve telers in de Europese Unie. Er is besloten om voorlopig nog door te gaan met het programma. In Finland, Duitsland en Nederland hebben veel actieve telers hiervan gebruikgemaakt, maar Franse en Poolse telers doen nog nauwelijks mee. Telers ervaren de onboarding op het beursplatform nog steeds als lastig. Inmiddels is 62% van de telers aangesloten. 

Samen bouwen aan verandering

Elke dag zetten we samen met onze medewerkers, klanten, partners en telers belangrijke stappen op weg naar de toekomst. We willen veerkrachtig zijn en blijven en tegelijkertijd onze positieve impact op de wereld vergroten. De groei in resultaat heeft altijd een groter doel. Wij geloven in een toekomst waarin we met sterke en hoogwaardige aardappelrassen een wereld van verschil maken. Voor het milieu, maar ook voor onze telers, klanten en partners. Daarom is het nodig om te blijven investeren in rassenontwikkeling, in het versterken van onze eigen organisatie, in de samenwerking met onze partners, in de talenten en vaardigheden van onze medewerkers en in de transformatie van de pootgoedsector. Dat lukt alleen als we er samen de schouders onder blijven zetten. Zodat we de vraag om voldoende gezond voedsel kunnen blijven beantwoorden. 

Paul Zekveld en Martin Jansen Klomp in het Demoveld in Emmeloord.

Teler in beeld

Teler in beeld - Christian Ouin

Pootgoedteler in Normandië, Frankrijk

Als je in de zomer door Normandië rijdt, dan zijn ze niet te missen: de eindeloze velden met blauwe vlasbloemen. Je vindt ze in juni en juli ook op de velden van Christian Ouin, teler in Seine Maritime, Noord-Normandië. Hij teelt verschillende gewassen en hij fokt ook nog eens koeien. Op zijn areaal is pootgoed, naast vlas, een van de belangrijkste gewassen. Hij zet succesvol stromulchen en gaasdoeken in om het pootgoed te beschermen.

Christian Ouin: "Sinds 1992 verbouw ik dertig hectare aan pootaardappelen. Vanaf het begin werk ik met verschillende rassen voor HZPC: Colomba, Franceline, Innovator, Taisiya en Marilyn. Mijn doel is om voor elk ras het best mogelijke pootgoed te produceren.

Vier jaar geleden zag ik de eerste proefvelden van HZPC France waarop ze stromulchen toepasten. Voor mij de aanleiding om er ook mee te starten. Ik zette het de eerste keer in om mijn miniknollen te beschermen. Juist die eerste jaren zijn zo belangrijk: gaat het daar mis, dan verlies je veel hectares voor de jaren erna. Reden genoeg dus om die nulgeneratie goed te beschermen. Inmiddels ben ik voor de miniknollen overgestapt op gaasdoeken. Dat is zo’n 0,3 hectare. Voor alle andere generaties gebruik ik inmiddels stromulchen op de rest van mijn areaal pootaardappelen."

Ik zou andere telers dus zeker aanraden om over te stappen op stromulchen. Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen.

"Met een Altecmachine verspreid ik per hectare zo’n 2,5 tot 3 ton gerstestro op het veld. Als we het goed organiseren, kunnen we met twee bestuurders zo’n 8 hectare per dag van een laag stro voorzien. Met een baal stro heb je genoeg voor een baan van 400 meter lang en 5,4 meter breed.

Drie jaar geleden ben ik helemaal gestopt met het gebruik van insecticiden. Ik gebruik alleen nog maar minerale oliën en stromulchen. En met heel veel succes. Je ziet bij de telers om ons heen dat het aardappel Y-virus steeds meer om zich heen grijpt. Terwijl onze velden in 2023 helemaal vrij waren van dat virus. Dat is natuurlijk een prachtig resultaat. Ik zou andere telers dus zeker aanraden om over te stappen op stromulchen. Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen."

Als teler moet je altijd op zoek gaan naar hoe je dingen beter kunt doen. Je moet je blijven aanpassen en durven veranderen

"Ik ben altijd erg geïnteresseerd in nieuwe technieken. Zo maak ik inmiddels ook gebruik van druppelirrigatie op 24 hectare van mijn land. Ik leg eerst de druppellijnen aan tussen de ruggen en vervolgens gaat het stro erover heen. De opbrengst is daardoor echt fantastisch. 

Over een aantal jaar neemt mijn dochter het bedrijf van mij over. Als teler moet je altijd op zoek gaan naar hoe je dingen beter kunt doen. Je moet je blijven aanpassen en durven veranderen. Ik zie dat HZPC de komende tijden met prachtige nieuwe rassen met goede resistentiepakketten op de markt komt. De pootgoedteelt vraagt veel tijd, werk en geld. Maar met een goede prijs voor ons pootgoed, denk ik dat de toekomst nog steeds heel veelbelovend is." 

Zo werkt stro mulching

Door stro op het veld te leggen, raken luizen gedesoriënteerd. Ze zien geen verschil meer tussen de planten en de bodem. Hierdoor kunnen ze de planten niet vinden en vliegen ze verder. Stromulchen biedt geen volledige bescherming, maar is een goedkoper alternatief dan gaasdoeken en nog steeds heel effectief. Bovendien is het duurzaam, doordat de teler minder insecticiden hoeft te gebruiken.

Versie: v8.2.5

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report