Spring naar inhoud

Feed

Inspireren en uitdagen

Inspireren en uitdagen

Onze nieuwe rassen leggen de basis voor een prachtige toekomst. We dagen onze partners, klanten, telers én onszelf uit om elkaar te inspireren en te bouwen aan een duurzame en veelbelovende toekomst.

Nieuwe methoden in de pootgoedteelt

Als het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen steeds meer aan banden wordt gelegd, welke alternatieven zijn er dan? Binnen het project Toekomstbestendige pootgoedteelt buigen veertien Nederlandse telers zich, samen met Royal HZPC Group B.V., over deze vraag. Ze experimenteren bijvoorbeeld met stromulching, lagere N-gift, gaasdoeken en strokenteelt. Ze leren veel van elkaar en elkaars ervaringen. In 2023-2024 pasten maar liefst 54 telers stromulching toe, focussen 8 telers zich op druppelirrigatie en pootgoedproductie en hebben 12 telers hun miniknollen en een deel PB2 (prebasispootgoed) onder netten. 

Stromulching in Oude Leije, Friesland, Nederland

Een integrale kijk op de pootgoedteelt

Een belangrijke ontwikkeling in de pootgoedteelt is Integrated Crop Management (ICM). In het kort: ICM is een systematische aanpak om gezonde gewassen te telen met beperkte inzet van gewasbeschermingsmiddelen, waarbij aandacht is voor vruchtwisseling, ziekten, plagen en onkruiden in een allesomvattende benadering. Alles wat je dus als teler doet, moet op elkaar afgestemd zijn om daarmee het beste resultaat te behalen. Dat vraagt om duidelijke keuzes en een meerjarenplan, bijvoorbeeld op het gebied van grondbewerking, rotatieschema’s met andere gewassen, groenbemesters, rijpaden en eigenlijk alles wat bij akkerbouw komt kijken. Voor elke teler ziet dat er anders uit. Als Royal HZPC Group B.V. volgen we het op de voet, brengen we telers met elkaar in contact en geven we adviezen als het om de pootgoedteelt gaat. De keuze om met ICM te werken, is aan de telers zelf.

De impact van pootgoedteelt op het milieu

De CO2-voetafdruk van aardappelen is klein in vergelijk met andere belangrijke voedingsgewassen. Maar om hoeveel CO2-uitstoot gaat het precies? Om die vraag te beantwoorden, werkt Royal HZPC Group B.V. samen met Agrico en Meijer om een uniforme werkwijze te ontwikkelen die de broeikasgasuitstoot van de pootgoedteelt meet. Zodat elk handelshuis hierover op dezelfde manier kan rapporteren. Het helpt ook om beter te kwantificeren wat de impact op het milieu is als we ervoor kiezen om lokaal te produceren: kun je bijvoorbeeld beter pootgoed in Nederland telen en transporteren? Of heeft het minder impact op het milieu als je lokaal teelt en nog een of twee generaties pootgoed doorteelt? Deze uniforme werkwijze geeft ook inzicht in de positieve impact op de CO2-uitstoot van nieuwe rassen, die bijvoorbeeld met minder kunstmest toe kunnen. Het gebruik van kunstmest heeft immers de grootste impact op de CO2-uitstoot.

Transport van pootaardappelen in de haven van Harlingen

Miniknollenproductie in Verenigd Koninkrijk geborgd

In 2023 nam HZPC UK, onderdeel van Royal HZPC Group B.V., miniknollenproducent T.L.C. Potatoes Ltd in Schotland over. Het afgelopen jaar stond in het teken van moderniseren en investeren. De logistiek is meer in lijn gebracht met de werkwijze van Royal HZPC Group B.V. Vanaf april 2024 is de dagelijkse leiding in handen van HZPC UK. Door de Brexit was het niet langer mogelijk om pootgoed van en naar het Verenigd Koninkrijk te transporteren. Waar we voorheen hoogwaardig pootgoed ernaartoe brachten en de productie overlieten aan derden, kan dat nu niet meer. Dankzij de overname, hebben we de miniknollenproductie in het Verenigd Koninkrijk weten te borgen. Britse telers hebben zo sneller toegang tot nieuwe robuuste rassen.

Triple 7 in de polytunnels voor miniknollen productie

Een prachtig succes dankzij een bijzondere samenwerking

Voor de ontwikkeling van rassen die het goed doen in tropische omstandigheden, werken we in Vietnam samen met het International Potato Center (CIP) en Syngenta Foundation. Door de krachten te bundelen in deze unieke privaat-publieke samenwerking, kunnen we de aardappelveredeling en het selectieproces versnellen. We zijn trots op het eerste grote succes uit deze samenwerking: het nieuwe aardappelras HCIP210. En dat binnen acht jaar, waar de ontwikkeling van nieuwe aardappelrassen normaal tien tot twaalf jaar in beslag neemt. De HCIP210 geeft een hoge opbrengst, heeft een lange kiemrust, doet het goed in verschillende omstandigheden en scoort goed op resistentie tegen Phytophthora en het PVY- en PVX-virus.

Het aardappelras HCIP210

Partner in beeld

Partner in beeld – El Ouafi el Ayachi

Algemeen directeur Pionagri in Marokko

De grootste uitdaging is om bij te dragen aan duurzame landbouw met rassen die geschikt zijn voor de teeltomstandigheden in Marokko. Ook hier ondervinden we de gevolgen van klimaatveranderingen. Denk aan klimaatstress, watertekorten, ziekten en virussen. De vraag om duurzame rassen die hiertegen bestand zijn, neemt toe. We selecteren vooral rassen met goede resistentiepakketten die met weinig input een goede opbrengst hebben. Maar we kijken ook verder, bijvoorbeeld naar kiemrust, groeitijd, knolvorm en -grootte, schilkleur en kookkwaliteit. We houden met zoveel mogelijk aspecten rekening, want daar vragen de telers én de markt om.

El Ouafi el Ayachi: "We hebben twintig proefvelden, verspreid over de belangrijkste teeltgebieden in Marokko. Elk teeltgebied kent weer andere omstandigheden en vraagt dus om andere raseigenschappen. We steken veel tijd in testen en selecteren van nieuwe rassen. Daarvoor werken we samen met verschillende partners in binnen- en buitenland. Elk jaar staan er meer dan 350 verschillende rassen op onze proefvelden. En we breiden ons onderzoeks- en selectieprogramma ook uit naar andere landen in Noord-Afrika met vergelijkbare teeltomstandigheden. Ons R&D-programma is echt het fundament van Pionagri, en ligt in handen van een ervaren team agronomen. Zo kunnen we telers en distributeurs volledig ondersteunen en voldoen aan hun wensen en eisen."

Inmiddels werken we al meer dan tien jaar nauw samen. Het is een samenwerking gebaseerd op onderling vertrouwen en respect

"Een van die belangrijke samenwerkingspartners is STET. Inmiddels werken we al meer dan tien jaar nauw samen. Het is een samenwerking gebaseerd op onderling vertrouwen en respect. STET is één van de leidende pootgoedbedrijven in Nederland met een mooi pakket aan rassen die heel succesvol zijn op de Marokkaanse markt. Het bedrijf heeft een stevig veredelingsprogramma en elk jaar testen en selecteren we meer dan 15 STET-rassen op onze eigen proefvelden.

Met STET kijken we hoe we samen nog meer kunnen groeien. Met rassen die geschikt zijn voor de teeltomstandigheden in Marokko. Onze samenwerking is altijd erg succesvol geweest. We zijn er ook trots op dat we al zo lang met STET samenwerken. Met STET bouwen we aan een sterke toekomst, met een breed aanbod van rassen die tegemoet komen aan de vraag en behoefte van de telers en de markt."

Versie: v8.2.5

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report