Need
Op basis van lokale behoeften ontwikkelen wij rassen die bijdragen aan verantwoord voedsel wereldwijd
Op basis van lokale behoeften ontwikkelen wij rassen die bijdragen aan verantwoord voedsel wereldwijd
De verwachting is dat de wereldbevolking over een kleine dertig jaar gegroeid is tot 10 miljard mensen. De vraag naar voedsel zal de komende jaren alleen maar toenemen. Daar is een belangrijke rol weggelegd voor HZPC: met een duurzaam en voedzaam gewas als de aardappel, kunnen we een wezenlijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid.
Een van de krachten van HZPC is dat we ons pootgoed en onze genetica wereldwijd verkopen. Hierdoor zijn we beter in staat om risico’s te spreiden. Europa merkt na de impact van de coronapandemie nu duidelijk de effecten van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
In andere delen van de wereld is de impact veel minder voelbaar en zien we ook groei. In de markten zoals China, India en de Afrikaanse landen groeit het aardappelareaal door een toenemende vraag naar aardappelen. In Amerika is de vraag naar aardappelen gestabiliseerd. Daar is het effect van corona op de aardappelconsumptie veel minder sterk geweest dan in Europa. Algerije koos in 2020 voor een importbeperking om harde valuta binnen de landsgrenzen te houden nadat de brandstofprijzen waren gekelderd. Dat leidde tot torenhoge aardappelprijzen in dat land. Daarom laat Algerije afgelopen jaar 2021/2022 veel meer pootaardappelen binnenkomen en kent het land dit jaar de hoogste aardappelimport van de laatste tien jaar.
De prijzen voor graangewassen, zoals tarwe, koolzaad en zonnebloemzaad, zijn mede onder invloed van de oorlog in Oekraïne historisch hoog. Het effect daarvan ziet HZPC terug in afname van het Europees aardappelareaal. Door de hoge graanprijs kiezen telers in met name Zuid-Europa ervoor om meer graangewassen aan te planten ten koste van het areaal aardappelen.
De inputkosten voor poot- en consumptieaardappelen zijn relatief hoog en zijn de afgelopen maanden explosief gestegen door oplopende brandstof- energie- en kunstmestprijzen. Daar staan lagere inputkosten en minder risico bij graangewassen tegenover.
Ook telers die eerder grond aan aardappeltelers verhuurden, benutten nu hun eigen areaal om graan te verbouwen. Waar HZPC in normale jaren in de periode februari tot en met april nog extra pootaardappelen wist af te zetten, viel dat dit jaar stil. Het pootaardappelareaal neemt in 2021-2022 in Europa gemiddeld met -2,22% af.
Duurzaamheid is een groot goed, voor consumenten, klanten en telers. De aardappel is een duurzame keuze, zeker in vergelijking met gewassen als rijst en tarwe. HZPC heeft met de Even Greener aardappelrassen een selectie nog duurzamere rassen in handen met een lagere impact op het milieu.
In het najaar van 2021 lanceerde HZPC de Even Greener calculator. Hiermee kunnen klanten aardappelrassen eenvoudig selecteren op basis van de duurzaamheidskenmerken die voor hen het zwaarst wegen. Onze Europese klanten zijn de belangrijkste gebruikers van de calculator. Dankzij de Even Greener Calculator werd HZPC door European Seed verkozen tot één van de ’20 Most Climate Friendly Companies over 2021’.
Samen met onze klanten stelden we de vijf belangrijkste duurzaamheidskenmerken vast:
Aan de hand van deze kenmerken zijn we in staat om te bepalen hoe duurzaam een aardappelras is. Niet aan de hand van één kenmerk, maar door een uitgebalanceerde combinatie van vijf verschillende duurzaamheidsaspecten. In de calculator kunnen klanten aangeven welke kenmerken voor hen het meest van belang zijn. Dat resulteert in een aardappel die het beste past bij hun wensen en eisen.
“De Even Greener calculator is een handige en noodzakelijke tool in de huidige tijd om rassen te selecteren die het best scoren. Het houdt rekening met het belang dat een gebruiker hecht aan de individuele duurzaamheidskenmerken.”
Eetgewoontes veranderen door de jaren heen: van de klassieke bereiding van aardappelen naar gerechten waar aardappelen in zijn verwerkt. De consument gaat steeds meer voor gemak: maaltijdboxen, bewerkt voedsel, online receptenapps en foodservices. Samen met ketenpartners ontwikkelt HZPC aardappelconcepten en aardappelrassen die passen bij de wensen van de consumenten.
Zo maak je met de aardappelspaghetti en aardappelrijst van WOKSI in een handomdraai een salade of wokgerecht. In Finland, waar we dit concept samen met onze Finse partner Pohjolan Peruna succesvol introduceerden onder de naam Rooty, ontvingen we in 2021 de prijs voor het meest innovatieve product. Rooty is ook een van de finalisten van de Transform Awards Europe 2022.
In Noord-Amerika werkt HZPC in het project Potato Glory aan de bewustwording van de mogelijkheden van de aardappel. We ontwikkelden bijvoorbeeld een gezond alternatief voor de gepofte aardappel zonder ongezonde toevoegingen.
STET bracht afgelopen jaar het nieuwe aardappelras Brianna op de markt. Dit ras met een gele, wasbare schil is uitermate geschikt voor het middellandse zeegebied. Brianna schittert in alle grondsoorten, heeft een hoge opbrengst en is ongevoelig voor schurft en poederschurft. Brianna kent bovendien een hoge resistentie tegen het Yn-virus.
HZPC heeft een heldere missie en overtuiging: mensen overal ter wereld moeten toegang hebben tot gezond voedsel. Na tarwe en rijst zijn aardappelen het belangrijkste gewas om mensen te voeden. Pootgoed is onmisbaar voor de voedselproductie en een voorwaarde voor voedselzekerheid. Daarom zet HZPC alles op alles om pootaardappelen te blijven leveren aan alle partijen, juist in landen of conflictsituaties waarin dat niet direct voor de hand ligt. Zo blijven we - als dat kan en mag - leveren aan Oekraïne én Rusland. Vanuit Polen leverden we ook 'om niet' pootgoed aan liefdadigheidsorganisaties om bij te dragen aan de voedselzekerheid.
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne brengt voor HZPC onzekerheden met zich mee. Er is een aantal scenario's denkbaar. Van verdergaande sancties door Europa of Rusland tot aan het nationaliseren van onze Russische vestiging.
Global Director Resilient Agri-Food Systems, CGIAR
In 2050 leven we op een planeet met twee keer zoveel mensen met minder ruimte om voedsel te verbouwen en met een toenemende vraag naar gevarieerd en voedzaam eten. We staan voor een enorme uitdaging. Niet alleen voor later, maar nu al. Tien procent van de wereldbevolking gaat elke dag met honger naar bed. Een nog groter deel lijdt aan ondervoeding door te eenzijdige voeding. In de komende drie jaar groeit de wereldbevolking al met 3 miljard mensen. De bevolking in Afrika en Zuid-Azië groeit exponentieel, terwijl door klimaatveranderingen gewassen juist op die continenten extra te lijden hebben onder droogte en hitte en de opbrengsten afnemen.
Dit vraagt om een verandering van het hele voedselsysteem. Het gaat over het veranderen van eetgewoonten, over het verbeteren van de voedselproductie en het terugbrengen van voedselverspilling. Met nieuwe rassen of met een ander beleid zijn we er niet. Op de hele route in het voedselsysteem zijn innovaties nodig. Alleen door samenwerking tussen boeren, de private en de publieke sector, heeft de transformatie van zo’n complex systeem kans van slagen. Als CGIAR, de internationale organisatie voor landbouwkundig onderzoek, werken we wereldwijd regionaal samen met onze partners aan deze uitdagingen. Met name in ontwikkelingslanden met kleinschalige boeren (daar zijn er 500 miljoen van). Daarbij gaat het niet alleen om goed en genoeg voedsel, maar ook over het terugdringen van armoede, gendergelijkheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit.
De aardappel is een van de meest veelbelovende gewassen in de strijd tegen honger en ondervoeding in de wereld
De aardappel is een van de meest veelbelovende gewassen in de strijd tegen honger en ondervoeding in de wereld. Het is het derde gewas in de wereld en kent een korte gewascyclus. De aardappel is een gezond en voedzaam gewas en zorgt voor een voldoende gevarieerd dieet. Een hectare aardappels levert bovendien veel meer voedingswaarde op dan hetzelfde areaal in rijst, mais, soja of graan.
Dankzij nieuwe veredelingstechnieken liggen hogere opbrengsten binnen handbereik. De hybride veredeling zorgt ervoor dat er sneller nieuwe aardappelrassen met hoge resistenties geproduceerd en vermeerderd kunnen worden. Met deze nieuwe vorm van veredelen kunnen aardappelen ook uit zaad gekweekt worden. Het is veel eenvoudiger om aardappelzaad te transporteren naar plekken op de wereld waar het nu heel lastig is om knollen naartoe te brengen. Voedsel zoveel mogelijk lokaal produceren is van groot belang voor de voedselzekerheid in landen waar dat nu nog niet vanzelfsprekend is. Zeker nu we in een nog grotere voedselcrisis zitten na COVID-19 en door de oorlog in Oekraïne.