Spring naar inhoud

Compliance

Corporate governance

HZPC Holding is een structuurvennootschap met een directie en een onafhankelijke Raad van Commissarissen (RvC). De directie stuurt de Strategic Business Area Europe, de Strategic Business Development Area's, STET Holland, IPR en HZPC Research & Development aan.

  Taken & Bevoegdheden
Directie − Informeert RvC over beleid en algemene zaken.
− Overlegt met RvC over belangrijke aangelegenheden.
− Legt essentiële besluiten ter goedkeuring voor aan de RvC.
RvC − Houdt toezicht op beleid van de directie en op algemene zaken.
− Staat de directie bij met advies.
− Keurt essentiële besluiten Executive Board goed.
Algemene vergadering van Aandeelhouders − Benoemt, op voordracht van de RvC, de leden van de RvC.
− Heeft bevoegdheden die zijn vastgelegd in de wet en de statuten van vennootschap.
− Keurt specifieke besluiten van de directie goed.
Vereniging HZPC − Schrijft algemene vergadering van aandeelhouders uit.
− Bezit 100% van de aandelen.
− Heeft alle aandelen gecertificeerd.
Algeme ledenvergadering
Vereniging HZPC
− Kiest en benoemt het bestuur van de Vereniging HZPC.
− Keurt een aantal voorgenomen besluiten van de Vereniging HZPC goed.
Certificaathouders − Zijn (oud-)telers, (oud-)kwekers en (oud-) personeelsleden.
− Benoemen bestuursleden.
− Financieren de onderneming met risicodragend kapitaal.
− Kunnen lid zijn van de Vereniging HZPC.

Personalia managementstructuur per 30 juni 2022

Raad van Commissarissen

M. Kester, voorzitter Noordwijkerhout
C.J. Biemond Godlinze
J.P. Bienfait Amsterdam
I. Frolova Utrecht
M. Hommes-Gesink Lauwerzijl
  • M. Ubbens is afgetreden in oktober 2021 en M. Kester is aangesteld als nieuwe voorzitter. 
  • De Heer J.P. Bienfait is benoemd op voordracht van de Raad van Commissarissen door de aandeelhouders in mei 2022. Jean-Pierre vervult de vacature van M. Ubbens. De zittingstermijn van M. Ubbens was in oktober 2021 verstreken.
  • In 2021-2022 is door de Raad van Commissarissen zeven keer vergaderd waarbij alle leden aanwezig waren.
  • De Raad van Commissarissen  heeft samen met het bestuur een governance training gevolgd op 8 juli 2021.
  • In 2021-2022 heeft de Audit commissie bestaande uit I. Frolova, ''voorzitter'' en C.J. Biemond 2 keer vergaderd.

HZPC Holding B.V.

Directie  
G.F.J. Backx Chief Executive Officer
H. Verveld Chief Commercial Officer
J.L. van Vilsteren Chief Financial Officer
Executive Committee  
G.F.J. Backx Chief Executive Officer
L. Escalon Director SBA Europe B.V.
R.P. Graveland Director HZPC Research B.V. and IPR B.V.
P.C. Ton Director STET Holland B.V.
H. Verveld Director SBDA B.V., Chief Commercial Officer
J.L. van Vilsteren Chief Financial Officer
Participations  
HZPC IPR B.V. R.P. Graveland
HZPC SBA Europe B.V. L. Escalon
HZPC SBDA B.V. H. Verveld
HZPC Research B.V. R.P. Graveland
STET Holland B.V. P.C. Ton

HZPC SBA Europe B.V.

Director  
L. Escalon Director
Management of Participations  
HZPC Deutschland GmbH R. Möller
HZPC France SAS C. Gauchet
HZPC Holland B.V. M. Jansen Klomp
HZPC Belgium B.V. M. Jansen Klomp
HZPC Kantaperuna OY M. Kauppinen
HZPC Patatas España S.L. J. Luis Marti
HZPC Polska Sp. z.o.o. T. Jardzioch
HZPC Portugal Lda P. Simoes
AO HZPC Sadokas  P. Bemelmans
HZPC UK Ltd. C.R. Baker
ZOS B.V. M. Jansen Klomp
Works Council of HZPC Holland B.V.  
G. Bloembergen Chairman
E. Meinsma Vice Chairman
L. Gommers Secretaris
A. van den Berg Member
P. Kreijger Member
T. van der Wal Member
D. Woertink Member
S. Stevens Member
K. Veenstra Member

HZPC SBDA B.V.

Director  
H. Verveld Director
Solentum B.V. H. Verveld
HZPC América Latina S.A. I. Ramallo
HZPC Americas Corp. J. Scramlin
HZPC Limited H. Verveld
HZPC China Limited H. Verveld

STET Holland B.V.

Director  
P.C. Ton Director
Management Participations  
STET Potato UK P. Hewett
STET France Arl. T. Rondeaux
STET Russia LLC. P.C. Ton

Risicobeheersing

Enterprise Risk Management

Als onderdeel van onze strategie heeft HZPC Holding een Enterprise Risk Management (ERM)-framework voor het gestructureerd identificeren, beoordelen, hanteren, managen, monitoren en rapporteren van risico's binnen de organisatie. Omdat wij het belangrijk vinden om onszelf continu te blijven verbeteren, ligt er voor de komende jaren een risico-en-controle-routekaart klaar om risico en controle dieper in ons bestuur, onze strategie, onze systemen, processen en dagelijkse operaties te implementeren.

Doordat wij groeien binnen verschillende regio's, segmenten en zakelijke modellen, verandert ook ons risicoprofiel en moeten we meer aandacht besteden aan het beheersen van die risico's, te beginnen met het opzetten van duidelijke (interne) processen en procedures. Deze grotere focus op interne processen en compliance kan wellicht de indruk wekken dat ondernemerschap op de tweede plaats komt, maar dat is niet het geval. Net als wanneer je van een kleine auto naar een vrachtwagen gaat, moeten we begrijpen dat als we harder willen gaan, we ervoor moeten zorgen dat we goede remmen hebben en een dashboard vol inzichten, zodat we op een verantwoorde manier kunnen optrekken. We streven ernaar om dit te bereiken via onze benadering en activiteiten op het gebied van risicobeheer. 

Omdat ondernemen onlosmakelijk verbonden is met het nemen van risico's, hangt ons succes af van het vermogen om zowel risico's als mogelijkheden te identificeren die ontstaan door onze activiteiten en de markten waarin wij actief zijn. Door het nemen van gebalanceerde risico's trachten wij continu te blijven werken aan de status van een financieel gezond en duurzaam bedrijf. Risicobeheer is dan ook een belangrijk onderdeel van ons beleid en onze strategische ontwikkeling. Met onze benadering en activiteiten op het gebied van risicobeheer proberen wij meer zekerheid te bieden m.b.t. het realiseren van handelsdoelen en naleven van verplichtingen ten opzichte van onze klanten, aandeelhouders, ons personeel en de maatschappij als geheel.

Ons risicoprofiel

Het onderstaande overzicht beschrijft de hoofdrisico's van HZPC Holding, onderverdeeld in vier categorieën (strategisch (markt)risico, operationeel risico, financieel (verslag)risico en compliance-risico) die roet in het eten kunnen gooien bij het behalen van onze financiële en non-financiële strategische doelen. De volgende pagina's geven een gedetailleerder beeld van onze hoofdrisico's, onder vermelding van de te ondernemen acties om deze risico's te beperken en/of gerelateerde mogelijkheden na te streven. Deze lijst moet niet als uitputtend worden beschouwd. Er zijn geen risico's en onzekerheden die in afgelopen boekjaar een belangrijke impact op HZPC hebben gehad.

HZPC Risicotabel

Concurrentie

Veranderingen van het concurrentielandschap wat betreft nieuwe en/of niet-traditionele concurrentie, fusies en overnames, uitbreidingen van assortiment en een toenemende focus op duurzaamheidsonderwerpen (bijv. voedselverspilling, duurzame landbouw, klimaatverandering, verpakking en data-integriteit) kunnen zonder passende reactie van HZPC leiden tot het verlies van voordeel t.o.v. de concurrentie, afnemende omzet, verdamping van marges en het onvermogen om strategische doelen te behalen. 

Hoe beheersen we dit risico?
HZPC heeft een divers team voor Financiën, R&D, Marketing en Verkoop voor structurele monitoring van de concurrentie wat betreft R&D-investeringen (incl. soorten), M&A, strategie en ondernemen, modelveranderingen en marktdynamiek. Het team levert periodieke rapporten over deze onderwerpen aan het uitvoerend comité zodat dit strategische besluiten kan nemen. 

Disruptie & R&D-investeringen

Het niet doen van de juiste investeringen in R&D en maken van de juiste keuzes zal een enorme impact hebben op de lange termijn en kan een negatieve uitwerking hebben op onze strategische doelen. Wanneer we niet de juiste soorten kweken op het juiste moment of niet in staat zijn om externe onderbreking in zaadontwikkeling en ontwrichtende zakelijke modellen te voorzien of er adequaat op te reageren, kunnen we mogelijk niet groeien in het gewenste tempo.

Hoe beheersen we dit risico?
We zijn bezig met het definiëren van een innovatie- en R&D-strategie voor een strategische langetermijnhorizon waarin wij de behoefte aan talent, kennis en vaardigheden van (strategische) R&D-investeringen en onze benadering van het aantrekken, behouden en ontwikkelen van dergelijk talent, dergelijke kennis en vaardigheden uiteenzetten. Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe geavanceerde en toekomstbestendige kweekmethodes en -tools, doen onderzoek naar de potentiële wereldwijde impact van genetische manipulaties van onze soorten en zijn bezig met het ontwikkelen van markt gestuurd kweken. Wij brengen regelmatig verslag uit over de voortgang van deze activiteit.

(Lokale) markten

Hoewel het lastig is om negatieve zaken als politieke onrust, terroristische aanvallen, recessies en pandemieën te voorspellen, kan de impact op de markt enorm zijn. We hebben gezien dat tegenspoed zoals de pandemie, oorlog in Oekraïne en inflatie de algehele conjunctuur aantasten en daarmee ook onze cijfers. Aan de andere kant is de impact van lokale marktonderbreking betrekkelijk goed getackeld omdat we meerdere soorten aan meerdere landen verkopen.
De ontwikkelingen in onder andere Nederland rondom de stikstofproblematiek heeft een gelimiteerd effect op onze telers en op HZPC.

Hoe beheersen we dit risico?
Door een gezond risicobeheersingsproces en manier van risico-identificatie en besluitvorming  proberen we dit risico zoveel mogelijk te beperken door het te spreiden middels het hebben van verschillende ondernemingen in verschillende gebieden van de wereld. Ook ontwikkelen we verschillende soorten en werken we samen met verscheidene partners en organisaties. Daarnaast zijn we continu bezig met het vergroten van het bewustzijn zodat iedereen bij HZPC zich bewust is van dergelijke risico's en er zo goed mogelijk mee om kan gaan.

Pootgoedkwaliteit

Vanuit operationeel en reputatieperspectief zal het niet kunnen leveren van hoogwaardige producten ten gevolge van problemen met zaadcomponenten, bestanddelen, productie, logistiek of verpakking op de lange termijn zowel een impact hebben op onze financiële positie als onze reputatie. Klanten verwachten hoogwaardig zaad en wij zeggen altijd toe producten van hoge kwaliteit te leveren.

Hoe beheersen we dit risico?
We beheersen dit risico door een hoogwaardig testproces en de garantie dat kwaliteitsgebreken vroegtijdig worden herkend. Daarnaast blijven wij het test- en kwaliteitsproces verbeteren zodat de klant op de best mogelijke kwaliteit kan blijven rekenen. Ook hebben we protocollen voor kwaliteitscontrole om ervoor te zorgen dat we aan de kwaliteitseisen van een bepaald land voldoen.

Rasportfolio

Het zorgen voor een gezonde portfolio is noodzakelijk voor de onafhankelijkheid van HZPC. Als we niet over de juiste mix van soorten beschikken, zijn we afhankelijk van een klein aantal soorten, wat een hoger risico betekent. De juiste soortenmix zorgt ervoor dat we onze klanten optimaal van dienst kunnen zijn en het risico op verliezen door ziektes kunnen beperken. 

Hoe beheersen we dit risico?
Door de jaren heen hebben we geïnvesteerd in het definiëren/onderzoeken van soorten met duurzaam groeipotentieel terwijl we onderzoek deden naar de markt en beschikten over het juiste netwerk om de juiste soorten te identificeren en creëren. De komende jaren zullen we blijven focussen op het hebben van de juiste soortenportfolio voor het beperken van dit risico door middel van investeringen in R&D wat betreft tijd en geld.

Productie-tot-verkoophouding

Terwijl we focussen op het klantsegment en kwekers hun areaal jaren van tevoren plannen, moeten wij rekening houden met het risico van de juiste langetermijnvoorspelling. Als deze voorspelling niet correct wordt gedaan, kan dit een zware impact hebben op onze financiële positie. 

Hoe beheersen we dit risico?
Wij optimaliseren continue onze processen en houden in de gaten dat ons personeel goed getraind is en ervoor kan zorgen dat de geprefereerde productie-verkoopratio's worden bereikt. Wij ontwikkelen een instrument om ons bij deze planning te ondersteunen. We hebben de kennis en capaciteiten om de juiste beslissingen te nemen en zijn zodanig gestructureerd dat het vierogenprincipe altijd wordt nageleefd gedurende dit proces. Wij zijn continu bezig met het verbeteren en optimaliseren van ons portfoliobeheer, onze langetermijnvoorspelling, onze inschatting van de voorraden en ons voorraad beheer zodat wij de juiste beslissingen kunnen nemen. 

Menselijk vermogen

Vanuit organisatorisch oogpunt heeft het niet op duurzame wijze kunnen groeien impact op onze ambitie om marktleider te worden. Om duurzaam te kunnen groeien als HZPC, moeten we het juiste talent kunnen aantrekken, behouden en ontwikkelen. Daarom moeten we blijven investeren in talent, zowel door nieuw talent aan te trekken als door huidig personeel binnen boord te houden middels het bieden van groeimogelijkheden. Daarnaast moeten we de juiste systemen en processen hanteren om personeel de mogelijkheid te bieden om de organisatie te blijven ontwikkelen.

Hoe beheersen we dit risico?
Dit jaar waren we redelijk succesvol in het aantrekken van talent ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Wij zijn ons ervan bewust dat onze missie en visie aanspreken bij getalenteerde mensen en hebben ons daarom gefocust op onze wervingsactiviteiten en het in kaart brengen van de vaardigheden waar we naar op zoek zijn om verder te kunnen groeien. Om mensen te ondersteunen bij dagelijkse taken en persoonlijke ontwikkeling, zijn we bezig met het verbeteren van onze IT-systemen en -processen.

Treasury

Onze operationele winst is onderworpen aan treasury-risico. Financiële problemen bij klanten en/of in specifieke landen kunnen leiden tot financiële verliezen voor HZPC. We hebben geen grote financieringsproblemen en/of betalingsrisico's waargenomen in het afgelopen jaar. We waren relatief beperkt afhankelijk van buitenlandse valuta en hebben daar dan ook geen grote incidenten mee gehad.

Hoe beheersen we dit risico?
Vanuit financieel perspectief hebben we ons proces voor verkoop en achterstallige bedragen verbeterd om treasury-risico's te beperken. Wij blijven onze klanten structureel controleren zodat we zeker weten dat we op verantwoorde wijze zaken met hen kunnen doen, en besteden speciale aandacht aan kredieten en commissies. Wij werken aan een nauwkeuriger cashflowplanning en beter zicht op de ontwikkeling van onze valutapositie. 

Interne controle

Nu wij alsmaar groeien, ontstaat er automatisch druk om volwassener te worden qua interne controle. Omdat een gebrek aan interne controle kan leiden tot onverantwoorde financiële verslaggeving, operationele ineffectiviteit, fraude en/of niet-naleving van wetten en regelgevingen, hebben we aandacht besteed aan het verder implementeren van interne controle en risicobeheer binnen de organisatie, en zullen daar de komende jaren mee verdergaan. 

Hoe beheersen we dit risico?
Door het jaar heen hebben we stappen ondernomen voor het verder implementeren van risicobeheer en interne controle. We ondernemen actie om een volwassener (risico-)organisatie te worden, door rollen en verantwoordelijkheden binnen de organisatie duidelijk te maken, processen te standaardiseren en te optimaliseren en onze processen en procedures te documenteren, zodat we op een gestructureerde en gecontroleerde manier werken binnen het bedrijf. Op dezelfde wijze optimaliseren we ons  beleid, standaarden en richtlijnen waar dat nodig is. Dit wordt in de toekomst ondersteund door een robuuster systeem. 

IT & beveiligheid

Onze zakelijke activiteiten zijn afhankelijk van ononderbroken werking van IT-systemen. Onderbrekingen en gegevensinbreuken kunnen leiden tot een niet goed functionerend  IT-systeem, systeemfalen of een inbreuk op gevoelige bedrijfsinformatie. De doorgaande digitalisering en bedrijfsgroei hebben ons afhankelijker gemaakt van onze IT-systemen.

Hoe beheersen we dit risico?
Wij hebben processen, beleid en procedures voor het beperken van IT- en beveiligingsrisico's. Deze procedures omvatten een reeks preventie- en detectiemaatregelen, waaronder maar niet beperkt tot training, controle-optimalisering en monitoring. Om onze systemen nog verder te ontwikkelen, optimaliseren we tevens ons IT Control Framework. Daarnaast wordt ons nieuwe ERP- en financiële systeem zodanig ontworpen dat algemene IT-controle plaatsvindt en veiligheidsrisico's worden beperkt. Ondertussen doen we regelmatig een Penetratie Test.

Verslaglegging & bekendmaking

Om de beste besluiten te kunnen nemen en te voldoen aan wettelijke/statutaire vereisten, moeten we de nodige (financiële en niet-financiële) rapporten en analyses kunnen opstellen. Hoewel we hebben gemerkt dat ons systeem niet altijd de juiste rapportage (het juiste rapportageniveau) biedt, zijn we er toch in geslaagd om de noodzakelijke rapporten en verslagen te leveren. Wij zijn ons ervan bewust dat we in een proces zitten van het implementeren van een nieuw ERP-systeem, waarbij we aandacht besteden aan gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om de juiste gegevens te filteren voor rapportage- en verslagdoeleinden. 

Hoe beheersen we dit risico?
Door het jaar heen hebben we aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om de juiste data te filteren voor rapportage- en verslagdoeleinden in het ontwerp van het nieuwe ERP-systeem. Op diezelfde wijze zorgen we ervoor dat (functionele) risico- en controlevereisten in het ERP-systeem worden geïmplementeerd om de kwaliteit en beschikbaarheid van gegevens te optimaliseren. Om onze rapportage- en verslaggevingsprocessen verder te optimaliseren, hebben we een routekaart ontworpen waarin staat dat we gaan kijken naar en schrijven aan een nieuw rapportage- en verslag gerelateerd beleid en nieuwe procedures op basis van bedrijfswaarde en behoeften. 

Naleven wet- en regelgeving

HZPC Holding en dochterbedrijven kunnen aansprakelijk worden gehouden wegens niet-naleving van wetten en regelgevingen. Door onze groei en aanwezigheid in meerdere (hoogrisico)landen in combinatie met veranderende wetten en regelgevingen zijn wij ons bewust van het risico van niet-naleving als we niet volwassener worden in juridisch beheer en contractbeheer.

Hoe beheersen we dit risico? 
De afgelopen jaren hebben we dit risico goed beheerst en we zullen daar de komende jaren mee verdergaan. We hebben gewerkt aan het verbeteren van het naleven van processen en procedures. We passen beleid en procedures aan waar nodig en werken aan verdere verbetering van deze processen en controles. De directe verkoop aan landen met ultrahoog risico is stopgezet. We verwezen verder naar de toelichting in de geconsolideerde jaarrekening bij de netto-omzet.    

Overtredingen

Gezien de competitieve markt lopen we mogelijk het risico dat we onze intellectueeleigendomsrechten niet kunnen beschermen door het feit dat concurrenten onze rechten misbruiken of in wezen afgeleide soorten verkrijgen. Om te zorgen voor bescherming van onze intellectueeleigendomsrechten, werken we aan bescherming van onze rassen in de verschillende landen waarin wij actief zijn.

Hoe beheersen we dit risico? 
Wij beheersen dit risico door de markt continu te monitoren. In Europa zijn wij aandeelhouder van Breeders Trust, dat deze functie uitoefent in Europa. In andere wereldregio's kopen we soms zelfs monsters op de markt om te kijken of onze soorten niet illegaal worden geproduceerd. 

Resultaten, investeringen, financiering

Investeringen

Ook dit jaar hebben we ondanks de oorlog en andere onzekere omstandigheden geïnvesteerd in onze onderneming en dat blijven we doen. Het tweede gedeelte van de investering in de R&D faciliteit vorig jaar, is dit jaar in gebruik genomen. Het vervolg staat op de planning voor komend boekjaar. Dit jaar is het nieuwe kantoor in Frankrijk opgeleverd. Het geïnvesteerd kapitaal (totale vaste activa) per einde boekjaar 2021/2022 bedraagt EUR 30,4 miljoen en is hiermee EUR 2 miljoen lager dan vorig jaar. Voor komend jaar verwachten we een hoger bedrag aan investeringen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het Aurora project. Hierbij trachten we de processen te verbeteren en het oude ERP-systeem te vervangen. Dit naast de reguliere vervanginginvesteringen in de operatie en R&D.

Liquiditeiten
De liquiditeitenpositie is verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De current ratio is licht gestegen naar 1,32. De quick ratio (current ratio exclusief voorraad) is ook licht gestegen naar 1,27. Dit wordt veroorzaakt door licht lagere investeringen, maar voornamelijk door een sterk gestegen resultaat.

Resultaten

In het afgelopen jaar is netto omzet geboekt van EUR 350 miljoen. Net zoals vorig jaar bestaat meer dan 85% van de omzet uit de handel van pootaardappelen. De omzet is hoger doordat HZPC hogere prijzen heeft gerealiseerd. De licentieinkomsten zijn nagenoeg gelijk gebleven. Daarnaast is er meer omzet gemaakt in consumptieaardappelen. De brutomarge, som der bedrijfsopbrengsten minus de som van kosten van grond- en hulpstoffen en diensten van derden, vrachten en laadkosten en emballage, van de organisatie is gestegen naar EUR 64,0 miljoen. Dit is naast dat HZPC hogere prijzen gerealiseerd heeft, ook gerealiseerd door goed op de kosten te letten. De nettowinst voor aftrek van de kosten van het Connecting Growers programma is daardoor gestegen tot EUR 7 miljoen. De nettowinst is sterk gestegen in vergelijk met vorig jaar.

Financiering

In de financieringsstructuur heeft zich dit jaar geen grote verandering voorgedaan. Door de verbeterde kaspositie zijn we in staat in de toekomst onze faciliteit te verlagen. De solvabiliteit is gedaald van 41,6% in 2020/2021 naar 40,4% in 2021/2022.

Afgelopen boekjaar is de omzet en de marge hersteld na de coronacrisis. De oorlog in Oekraïne heeft het einde van het seizoen versneld en heeft een impact gehad op onze afnemers en hiermee op onze omzet en marge. Eén van de grootste klanten in het Midden-Oosten was na minder besteld te hebben in 2020 weer op het niveau van voor de coronacrisis. De kosten zijn lager uitgekomen doordat we verschillende commerciële activiteiten hebben uitgesteld of vertraagd. Wat de debiteurenpositie betreft is de situatie terug naar het niveau voor de pandemie.

De coronacrisis lijkt naar de achtergrond gedrukt, maar kan in het najaar weer terug komen. Dit keer zal het ons minder verrassen en zijn we er beter op voorbereid. Mogelijk zijn we hier dit keer wel beter op voorbereid. De economische gevolgen van de oorlog en de daaraan gerelateerde energie crisis en oplopende inflatie zijn ook nog niet geheel te overzien.

Het management beoordeelt continu de beschikbare informatie en de risico's, om passende maatregelen te nemen. De beschikbare financiering was en is voldoende om toekomstige reguliere fluctuaties en verstoringen op te vangen. Het management monitort continu de ontwikkeling van de omzet en de kosten om goed zicht te houden op de ontwikkeling van de liquiditeiten. Daarnaast worden er analyses uitgevoerd om op tijd aanvullende maatregelen te kunnen nemen. Op basis van de door het management uitgevoerde analyses en de huidige resultaten en financieringspositie van de onderneming is de jaarrekening opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling. Op basis van geactualiseerde prognose in september 2022 verwachten we, in ieder geval tot en met oktober 2023, in compliance te zijn met de convenanten van de bank.

Personeelsaangelegenheden
Het personeel van HZPC speelt een belangrijke rol in het realiseren van onze resultaten. Door adequaat personeelsbeleid en marktconform beloningsbeleid zijn we in staat om het personeel vast te houden. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van alle beschikbare instrumenten.

Certificaten van aandelen

HZPC Holding heeft 783.725 aandelen uitgegeven van nominaal EUR 20. Vereniging HZPC bezit 100% van de aandelen en heeft alle aandelen gecertificeerd. De certificaathouders vormen een besloten groep en zij moeten aan specifieke kwalificaties voldoen. Alle certificaathouders hebben een zakelijke overeenkomst met HZPC Holding of hebben deze in het verleden gehad.

Connecting Growers

Twintig jaar geleden waren bijna alle certificaten in handen van actieve telers. Nu is dit ongeveer de helft. Dit komt doordat veel telers die niet meer actief telen en wel certificaten bezitten, deze certificaten in het verleden beperkt hebben aangeboden. Door actieve telers worden deze certificaten weinig aangekocht.  

De directie heeft in samenspraak met RvC, het bestuur van de vereniging HZPC en met toestemming van certificaathouders besloten om een manier te vinden dat meer certificaten van aandelen in handen mogen komen van actieve telers. Hiervoor heeft de RvC en het bestuur het voorstel van de directie om het Connecting Growers programma op te zetten goedgekeurd. Hierdoor is dit jaar voor EUR 1,5 miljoen aan certificaten van aandelen gekocht. Deze certificaten van aandelen zijn gegeven om niet aan de telers die een pootgoed contract had in de EU met een HZPC groep entiteit.  

Lees meer hierover op: www.hzpc.nl/cg.

Beurshandelsdag

Tweemaal per boekjaar, in november en in mei, wordt door Vereniging HZPC een beurshandelsdag georganiseerd. Gedurende die dagen zal HZPC naast de certificatenregeling voor het personeel dus ook de certificaten voor het Connecting Growers programma inkopen.

De Vereniging HZPC was de beurshouder en Captin is beursuitvoerder voor de beurshandelsdag in november 2021. Gedurende de ALV in november 2021 was besloten de beurs om te vormen. Hierbij is de beurshouder niet langer de Vereniging HZPC maar Captin. Captin is een door de AFM gereguleerde beurspartij die de handel via zijn platform afhandelt. Captin verzorgt ook de administratie van de certificaten en ook het lidmaatschap van de Vereniging HZPC. Hierdoor wordt voldaan aan de regelgeving in de EU. Hiermee is de beurs transparanter geworden en zijn de rechten van de certificaathouder in lijn met regelgeving zoals op de reguliere beurs.

De certificaathouders worden over de onderneming HZPC geïnformeerd door middel van mediaberichten, het jaarverslag en via de website van HZPC. Daarnaast ontvangen de Nederlandse certificaathouders het relatiemagazine ’Ruggespraak‘.

Beurshandeldag tabel

      2017/18 2018/19 2019/20 2020/21 2021/22
Winst per aandeel (x EUR 1)*      € 6,00   € 11,93   € 1,49   € 1,74   € 9,00 
Dividend per aandeel (x EUR 1)      € 4,00   € 7,75   € 1,00   € 1,00   € 6,00 
Dividend als % van de winst     67% 65% 67% 57% 67%
               
koers per 30 juni (x EUR 1)      € 200,00   € 162,00   € 131,25   € 106,35   € 76,60 
Dividend als % van de koers     2,00% 4,78% 0,76% 0,94% 7,83%
Aandelenrendement (x EUR 1)      € 38,35   € (30,25)  € (29,75)  € (23,90)  € (23,75)
               
Aandelenrendement % van de koers              
(per 30 juni van het vorig jaar)     23,15% -15,13% -18,36% -18,21% -22,33%
*exclusief kosten Connecting Grower              

Groepsstructuur

Versie:
v6.2.38

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report