Bestuur, wet- en regelgeving
HZPC Holland B.V. is een vennootschap en onderdeel van HZPC SBA Europe B.V., welke onderdeel is van Royal HZPC Group B.V.. De directie van HZPC Holland B.V. wordt gevormd door het bestuur van HZPC SBA Europe B.V., die ook de statutaire bestuurder van HZPC Holland B.V. is. De directie van HZPC Holland B.V. legt belangrijke besluiten ter goedkeuring voor aan het bestuur van HZPC SBA Europe. De aansturing van de Strategic Business Area Europe, de Strategic Business Development Area, Stet Holland, IPR en Research & Development vindt plaats vanuit de Executive Committee.
De algemene vergadering van aandeelhouders wordt uitgeschreven door de directie van HZPC SBA Europe B.V., die 100% van de aandelen bezit in HZPC Holland B.V.. In de statuten van de vennootschap is vastgelegd welke bevoegdheden de algemene vergadering van aandeelhouders heeft.
De doelstelling van HZPC Holland B.V. is tweeledig
1. Het vertegenwoordigen van kwekers van rassen van land- en tuinbouwgewassen, in het bijzonder aardappelrassen in Nederland maar niet gelimmiteerd in Nederland
2. Het (doen) telen, verhandelen en distribueren van poot- en consumptieaardappelen en al het geen daarmede in de ruimste zin verband houdt alsmede het verrichten van alle overige handelingen op commercieel, industrieel en financieel gebied.
Kernactiviteit is het laten produceren van aardappelrassen en deze verkopen in Nederland en daarbij buiten. Daarnaast wordt in bepaalde landen aardappelrassen gelicenseerd.
HZPC Holland B.V. houdt zich niet bezig met aardappelras ontwikkeling. Dit vindt plaats op HZPC Research B.V. onder de verantwoordelijkheid van Royal HZPC Group B.V..
HZPC Holland B.V. houdt zich aan het CSR beleid van Royal HZPC Group B.V..
In het personeelsbestand zijn er geen significante wijzigingen dit jaar of worden er verwacht het komende jaar.
Personalia managementstructuur per 30 juni 2024
Directeur M. Jansen Klomp
Aandeelhouder
SBA Europe B.V.
HZPC Holland B.V. 30 juni 2024
Directie | |
G.F.J backx | Directeur Royal HZPC Group B.V. |
Ondernemingsraad HZPC Holland B.V. per 30 juni 2024
E. Meinsma | Voorzitter |
P. Kreijger | Vicevoorzitter |
K. Veenstra | Secretaris |
A. van den Berg | Lid |
V. Brolsma | Lid |
S. Dijkstra | Lid |
K. Mast | Lid |
T. van der Wal | Lid |
G. van der Zee | Lid |
Financiële resultaten
De strategie van HZPC Holland B.V. is erop gericht om de brutomarge te laten stijgen. Het Executive Committee ziet erop toe dat de strategie afdoende wordt geïmplementeerd en de resultaten van de onderneming zich conform deze strategie ontwikkelen. Het Executive Committee beseft terdege dat HZPC Holland B.V. werkt met een natuurproduct en dat de resultaten jaarlijks sterk worden beïnvloed door de vraag en het aanbod in dat jaar. Daarom moeten de strategische resultaten niet op één jaar worden beoordeeld, maar op de trend over meerdere jaren. Vooruitkijken is lastig in een tijd van grote onzekerheden en veranderingen. Afgelopen jaar is de omzet licht gedaald door een lage volume. Hiertegenover stonden wel weer hogere prijzen. Door lager kosten is het bedrijfresultaat toegenomen. De solvabiliteit wordt door de Royal HZPC Group op voor productie onderneming rond de 25% gehouden. Dit jaar is de solvabiliteit iets gestegen. HZPC Holland B.V. maakt gebruik van de financierings faciliteit van Royal HZPC Group. Hierdoor is er voldoende liquiditeit voor de operatie en de verplichtingen. De Liquiditeit ratio's zijn niet significant veranderd. Er is dus geen noodzaak voor financiering op HZPC Holland B.V. niveau.
Voor het komend seizoen zijn er nog geen verwachtingen uit te spreken over het resultaat door grote onzekerheden. De oorzaken van deze onzekerheden worden veroorzaakt door onzekere opbrengstverwachtingen en daarbij de beschikbaarheid voor de verschillende markten. Daarnaast is de onzekerheid groot door de geopolitieke situatie.
Bestuur, accountantscontrole en interne controlesystemen
Gedurende het jaar is het Executive Committee voldoende geïnformeerd met betrekking tot het bestuur, het risicomanagement, de accountantscontrole en de interne controlesystemen van de onderneming. De processen die de directie heeft geïnitieerd om de risico’s te managen, zijn besproken met het Executive Committee. Het Executive Committee heeft geconstateerd dat het risicomanagement en control-raamwerk is versterkt en de interne rapportage is verbeterd.
Risicobeheersing
HZPC Holland B.V. groeit en dat brengt risico’s met zich mee. Dat vraagt continu aandacht. Dat begint met heldere (interne) processen en procedures. Hiermee lijkt het ondernemerschap op de tweede plek te komen, maar niets is minder waar. Om te kunnen blijven groeien, is het nodig dat we intern de zaken goed op orde hebben en houden. Het ERM (Enterprise Risk Management) is daar een belangrijk onderdeel van.
Als onderneming neem je risico’s. Ons succes wordt bepaald door de mate waarin we oog hebben voor de risico’s én de kansen die we zien. Door gecalculeerd risico’s te nemen, bouwen we voortdurend aan een financieel gezond en duurzaam bedrijf. Risicomanagement is daarom een belangrijk onderdeel van HZPC.
Als onderdeel van de strategie werken we aan een verdere professionalisering van de risicobeheersing binnen HZPC Holland B.V.. Hierbij gebruiken we een geïntegreerde aanpak met behulp van ERM-benadering vanuit Royal HZPC-Group.
Risicotabel
1. Concurrentie
De omgeving waarin wij actief zijn kan snel veranderen, en daarmee onze concurrentiepositie. Onverwachte veranderingen kunnen optreden in de zin van nieuwe toetreders in de markt, fusies en overnames, uitbreidingen en/of de toenemende aandacht voor duurzaamheidsvraagstukken. Verandering brengt kansen en risico’s met zich mee. Als we niets doen, kunnen we ons voordeel ten opzichte van de concurrentie verliezen. De omzet kan afnemen en de marges kunnen verdampen. Het kan zijn dat we er niet in slagen onze strategische doelen te bereiken.
Hoe beheersen we dit risico?
HZPC heeft een multidisciplinair team van Finance, R&D, Marketing en Sales dat de concurrentie structureel monitort als het gaat om R&D investeringen (incl. rassen), M&A, strategie en ondernemerschap, modelveranderingen en marktdynamiek. Het team rapporteert periodiek aan het Executive Committee. Deze rapporten dienen als input voor strategische beslissingen met betrekking tot de verscheidenheid aan markten waarin we actief zijn.
2. Disruptie & R&D-investeringen
Wij beschouwen R&D van strategisch belang bij het bereiken van onze doelstellingen. Om onze relevantie te verzekeren, nu en in de toekomst, is het nodig dat we op het juiste moment over de juiste rassen beschikken in de verschillende markten en geografische en klimatologische zones waarin we actief zijn. Om dit te doen, doen we aanzienlijke investeringen voor de toekomst op basis van de aannames en overwegingen van vandaag. Als we in de toekomst niet over het juiste ras op het juiste moment beschikken, kan dit onze activiteiten aanzienlijk belemmeren.
Hoe beheersen we dit risico?
We ontwikkelen een R&D-strategie voor de lange termijn. Hierin wordt vastgelegd wat we nodig hebben aan talent, kennis en vaardigheden en hoe we de juiste mensen aantrekken, behouden en ontwikkelen. We doen gerichte investeringen in R&D en proberen voortdurend het onderzoeksproces te verbeteren en te versnellen, waarbij onze focus ligt op het stimuleren van geavanceerde, gerichte klonale veredelingstechnieken. Wij rapporteren regelmatig over de voortgang. Bovendien proberen we onze interne feedbackloop tussen onze verkoop, marketing en productmanagement en onderzoek te verbeteren, om snel te kunnen reageren op huidige maar vooral op toekomstige klantbehoeften. We blijven investeren in hybride veredeling om een sneller veredelingsproces mogelijk te maken. Deze nieuwe veredelingstechniek zal ons tetraploïdenprogramma versterken. Het hybride programma maakt ook de ontwikkeling van aardappelzaad mogelijk. We zijn van plan om in de komende vijf jaar te beginnen met het verkopen van zaad. Hiermee betreden wij nieuwe markten die met pootgoed lastig te bereiken zijn.
3. (Lokale) markten
We zien grote verschillen in de lokale marktomstandigheden binnen de sector. Het risico hier is dat we ons mogelijk niet bewust zijn van de specifieke kenmerken van de lokale markt en hoe hierop te handelen, of dat we niet in staat zijn om te reageren op volatiele specifieke marktsituaties.
Hoe beheersen we dit risico?
Wij zijn ons zeer bewust van de verschillen tussen markten. Omdat we meerdere rassen aan meerdere landen verkopen, kunnen we goed omgaan met lokale marktonderbrekingen. We spreiden het risico dankzij HZPC vestigingen en samenwerkingen met anderen in verschillende delen van de wereld. We ontwikkelen nieuwe robuuste rassen, werken samen met verschillende partners en organisaties en werken aan de uitwisselbaarheid van ons pootgoed over de markten heen. Wij vinden het belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke markteisen en regelgeving, om snel op veranderingen te kunnen reageren en oplossingen te kunnen vinden.
4. IT & beveiliging
Om ons werk te kunnen doen, hebben we goed functionerende IT-systemen nodig. Onderbrekingen, systeemstoringen en datalekken kunnen van invloed zijn op de bedrijfsvoering in het algemeen en ertoe leiden dat gevoelige bedrijfsinformatie lekt. Door de voortgaande digitalisering en de groei van ons bedrijf zijn we in steeds sterkere mate afhankelijk van het goed functioneren van ons IT-landschap. Dit vraagt om een goede beveiliging daarvan.
Hoe beheersen we dit risico?
We beschikken over processen, beleid en procedures om IT- en beveiligingsrisico's te beperken. Deze procedures omvatten een reeks preventieve en detectieve maatregelen, waaronder training, verbetering van controles en monitoring. Om onze systemen verder te ontwikkelen, verbeteren we ons IT Control Framework. Bovendien zal ons nieuwe ERP- en financiële systeem worden ontworpen om algemene IT-controle te bieden en veiligheidsrisico's te beperken. Ondertussen voeren wij regelmatig penetratietesten uit. Bovendien hebben we regelmatig beveiligingstrainingen voor iedereen binnen ons bedrijf.
Opvolging van cybercriminaliteitsincident
Ondanks onze aandacht voor onze IT-systemen was er in 2023 sprake zijn van een incident waarbij we het doelwit waren van een vorm van cybercriminaliteit, welke ertoe leidde dat een grote hoeveelheid geld werd overgemaakt naar een bankrekening van criminele derden. Dankzij de snelle reacties van verschillende partijen is het volledige geldbedrag teruggevorderd. Na het incident zijn verbeteringen in de beveiliging van ons IT-landschap sneller doorgevoerd dan gepland en wordt het bewustzijn voortdurend gevoed door het IT-beveiligingsbewustzijnsprogramma.
5. Productie-tot-verkoophouding
We hebben enerzijds te maken met de marktvraag en anderzijds met de areaalplanning van onze telers. Dit betekent het maken van langetermijnprognoses als het gaat om productie en verkoop. Als deze voorspelling niet klopt, heeft dit gevolgen voor de financiële positie van HZPC Holland B.V..
Hoe beheersen we dit risico?
Wij optimaliseren voortdurend onze processen en leiden onze medewerkers op, zodat productie en verkoop zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Wij ontwikkelen een tool om ons te ondersteunen bij dit planningsproces. Wij hebben de kennis en het vermogen om de juiste beslissingen te nemen en werken altijd volgens het vierogenprincipe. We verbeteren ons portfoliobeheer, langetermijnprognoses, voorraadschatting en voorraadbeheer om de juiste beslissingen te nemen.
6. Bedrijfstransformatie
Het bedrijfstransformatieprogramma Aurora is erkend als een risico, in die zin dat we ons vermogen om ons bedrijf en onze geschiktheid voor de toekomst te transformeren als instrumenteel beschouwen voor ons vermogen om te groeien en relevantie te behouden.
Hoe beheersen we dit risico?
Het overkoepelende bedrijfstransformatieprogramma ‘Aurora’ omvat de transformatie op het gebied van onze mensen en cultuur, de introductie van een nieuw ERP-systeem ter vervanging van het huidige end-of-life-systeem dat nog steeds in gebruik is, en rol- en procesharmonisatie. Alles met het einddoel van een effectievere en efficiëntere organisatie in gedachten. De reguliere risico’s die gepaard gaan met grote projecten zijn hier van toepassing en zijn onder de aandacht van de organisatie. De belangrijkste projectrisico's hier zijn het budget tot de realisatie, het uitrekken van de middelen, het inkrimpen van de reikwijdte en het achterblijven van prestaties. Bovendien wordt het belang van adoptie onderkend. Wij monitoren de risico’s door periodieke updates over de prestaties van het project en de mate waarin aan de deliverables is voldaan.
7. Menselijk vermogen
Om marktleider te worden en te blijven, is het belangrijk dat we het juiste personeel duurzaam kunnen aantrekken, behouden en ontwikkelen. Daarom blijven we investeren in nieuw talent en bieden we bestaande medewerkers doorgroeimogelijkheden.
Hoe beheersen we dit risico?
De situatie op de arbeidsmarkt is uitdagend. Maar door aanwezig te zijn daar waar wij denken dat het juiste talent voor ons zit, bijvoorbeeld met ons kantoor in Wageningen, hebben wij het gevoel dat we toch het juiste talent voor ons onderzoek hebben kunnen aantrekken. Het komende jaar zal een gedifferentieerde aanpak van Human Capital Management worden gehanteerd om te zorgen voor een betere inzet van de juiste persoon op de juiste functie (altijd geschikt voor het beoogde doel).
8. Rassenportfolio
Een gezond rassenportfolio is noodzakelijk voor de onafhankelijkheid van HZPC Holland B.V.. Dankzij een uitgebreid en divers rassenportfolio kunnen wij onze klanten zo goed mogelijk bedienen. Zo verkleinen we ook de kans op schade door ziektes en virussen.
Hoe beheersen we dit risico?
We investeren voortdurend tijd en geld in het ontwikkelen van nieuwe rassen met duurzaam groeipotentieel om ons rassenportfolio uit te breiden en toekomstbestendig te maken. Om ervoor te zorgen dat we het juiste portfolio hebben, hebben we de interne feedbackloop verbeterd en zullen we deze ook in de toekomst blijven verbeteren.
9. Interne controle
Naarmate we blijven groeien, is er ook behoefte aan meer volwassenheid als het gaat om interne controle. Een gebrek aan interne controle kan leiden tot onverantwoorde financiële verslaggeving, operationele ineffectiviteit, fraude en het niet naleven van wet- en regelgeving.
Hoe beheersen we dit risico?
Wij besteden veel aandacht aan de verdere implementatie van interne controle en risicobeheersing binnen de organisatie. We ondernemen actie om een meer volwassen met risico management om te gaan. Ter ondersteuning hebben we speciale een business risk- en compliance-afdeling geïnstalleerd om ons te helpen de vereiste verbeteringen door te voeren. Waar nodig optimaliseren we ons beleid, onze procedures, normen en richtlijnen. Dit wordt ondersteund door het Aurora programma.
10. Treasury
Ons bedrijfsresultaat is onderhevig aan treasuryrisico. Financiële problemen bij klanten en/of in specifieke landen kunnen leiden tot financiële verliezen voor HZPC Holland B.V..
Hoe beheersen we dit risico?
Vanuit financieel perspectief hebben we ons proces voor verkopen en achterstallige betalingen verbeterd. Wij blijven onze klanten structureel monitoren, zodat we verantwoord met hen zaken kunnen doen. We concentreren ons op het beheren van de kredietvrijheid die we klanten bieden, aangezien DSO een aanzienlijke impact heeft op onze cashflow. We werken aan een nauwkeurigere cashflowplanning en een beter overzicht van de ontwikkeling van onze valutapositie.
11. Rapportage en publicatie
Om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen en aan wettelijke en statutaire vereisten te voldoen, hebben we betrouwbare rapporten en analyses nodig. Met ons huidige softwarelandschap is het een uitdaging geweest om voldoende inzicht te geven in de cijfers, zowel op entiteitsniveau als geconsolideerd voor de groep. Ons huidige softwarelandschap is ontoereikend om het gewenste rapportageniveau te bieden. Toch zijn we erin geslaagd om handmatig de benodigde rapporten en registraties te genereren.
Hoe beheersen we dit risico?
We werken aan de implementatie van een nieuw ERP-systeem, waarmee we op een gebruiksvriendelijke manier gegevens kunnen filteren voor rapportagedoeleinden. We implementeren (functionele) risico- en controlevereisten in het ERP-systeem via samenwerking met onze interne controlemanager in het ERP-project, waardoor de gegevenskwaliteit en beschikbaarheid worden verbeterd. Bovendien hebben we een nieuwe consolidatietool geïmplementeerd die het komende jaar naar de landen zal worden uitgerold om de reguliere rapportage te verbeteren. Bovendien zijn het beleid en de procedures, evenals het overkoepelende managementhandboek, bijgewerkt. In de toekomst stellen we ons een ERP voor dat ons ondersteunt bij het genereren van realtime actuele rapporten. Bovendien zal het ERM-raamwerk de mogelijkheid ondersteunen om een verklaring af te leggen over het huidige niveau van effectiviteit van de procedures.
12. Naleving van wet- en regelgeving
Als HZPC Holland B.V. worden we steeds meer gecontroleerd door onze collega's om te voldoen aan wet- en regelgeving en ons interne beleid; het belang van compliant zijn als de belangrijkste ‘hygiënefactor’ voor ons bedrijf valt goed binnen onze reikwijdte.
Hoe beheersen we dit risico?
Gedurende het boekjaar is de afdeling business risk & compliance geïnstalleerd om het bewustzijn over compliance-onderwerpen te helpen vergroten en het herstel van de problemen die we eerder tegenkwamen te versnellen; met name die inzake betalingen door derden en interne onregelmatigheden.
We hebben het beleid en de procedures waar nodig aangepast en bijgewerkt, volgens de aanbevelingen van een externe consultant, en we werken eraan om deze processen, procedures en controles verder te verbeteren. Tegelijkertijd zijn er bewustwordingssessies gehouden over relationeel due diligence, met name ‘Know Your Customer’. Dit zal zich in de toekomst voortzetten en verder vergroten met ‘Know your Agent’ en ‘Know your Supplier’.
13. Overtredingen
We lopen het risico dat we onze intellectuele eigendomsrechten niet kunnen beschermen omdat concurrenten onze rechten misbruiken of afgeleide rassen produceren.
Hoe beheersen we dit risico?
We werken aan de bescherming van onze rassen in de verschillende landen waarin we actief zijn en houden voortdurend de markt in de gaten. In Europa zijn we aandeelhouders van Breeders Trust, die intellectuele eigendomsrechten beschermt en waar nodig juridische stappen onderneemt.
We stemmen de handhaving van onze rechten af op de markt waarin we actief zijn. In regio's waar we niet kunnen vertrouwen op een solide jurisdictie om onze rechten te beschermen, doen we ons uiterste best om het spoor en de aanwezigheid van onze genetica te documenteren, om de controle die we hebben te maximaliseren.
Financiering en investeringen
HZPC Holland werkt onder de financieringstructuur van Royal HZPC Group. Hierdoor heeft HZPC Holland geen aparte financiering nodig. Voor de komende jaren wordt gewerkt aan het terug brengen van het werkkapitaal.
Afgelopen jaar hebben er geen grote investeringen plaats gevonden in HZPC Holland. De verwachting voor komend jaar is dat er vervangingsinvesteringen plaats zullen vinden maar geen extra investeringen.
De liquiditeiten worden vanuit de groups financiering voorzien. Er zijn geen significante wijzigen in de liquiditeit ratio's. Daarnaast is HZPC Holland B.V. onderdeel van de cashpool van Royal HZPC Group B.V..
Joure, 29 oktober 2024
De Directie:
namens SBA Europe B.V., voor deze:
namens Royal HZPC Group B.V., voor deze:
H. E. Huistra (CEO)