Spring naar inhoud

Repeat

Wij blijven grenzen verleggen

Wij blijven grenzen verleggen

Al 125 jaar zetten we ons in voor hoogwaardig voedsel voor de wereldbevolking. Die wereldbevolking groeit ongekend hard, waardoor de voedselvoorziening steeds verder onder druk komt te staan. Om daaraan bij te dragen, blijven we grenzen uitdagen en verleggen. Dat deden we 125 jaar geleden, dat doen we nu nog. We innoveren, versnellen en maken de pootgoedteelt duurzamer en toekomstbestendig. Dat vraagt om medewerkers met lef en een open blik. Het vraagt ook om een bedrijfsvoering die goed op orde is. 

Onze medewerkers met lef en een open blik

Aurora: beter samenwerken

In 2023 zetten we een belangrijke stap binnen het meerjarig Business Transformation Program Aurora. 1 juni 2023 is STET overgestapt op de planningsmodule van het nieuwe ERP-systeem. Daarna wordt de overstap voor alle vestigingen in Centraal-Europa voorbereid. Hiermee kunnen we binnen Europa de sales planning en areaal planning met elkaar delen.

De implementatie van een ERP-systeem voor planning, productie, financiën en logistiek is slechts een onderdeel van Aurora. Het gaat bovenal over een andere, betere en efficiëntere manier van samenwerken binnen Royal HZPC Group B.V.. We realiseren ons dat het voor medewerkers wennen zal zijn en dat we tijdens de implementatie de nodige hobbels en obstakels tegenkomen. Dat we anders moeten werken, staat buiten kijf. Vanzelfsprekend zorgen we ervoor dat telers en klanten hier niet of nauwelijks hinder van ondervinden. We zijn ervan overtuigd dat we met Aurora een weg inslaan die onze medewerkers, telers en klanten ten goede komt. Op termijn zal deze nieuwe manier van werken ook leiden tot efficiency, een hogere klanttevredenheid en meer werkplezier.
.

Kennisdelen, Aurora workshop

Goed geschoolde medewerkers met een portie lef

In de overspannen arbeidsmarkt, is het de uitdaging om goed geschoolde medewerkers te vinden die verandering en vernieuwing omarmen. Waar er Royal HZPC Group B.V.-breed steeds meer medewerkers onder de 35 jaar bij komen, ligt de gemiddelde leeftijd van medewerkers in Nederland hoog. Het betekent dat een grote groep de komende jaren vertrekt. Daarmee gaat kennis en ervaring verloren. Het is zaak om tijdig nieuwe medewerkers te vinden, zodat oudere medewerkers hun expertise kunnen overdragen. Royal HZPC Group B.V. weet over het algemeen nog voldoende nieuwe collega’s aan te trekken, maar kampt tegelijkertijd met vacatures die we moeilijk vervuld krijgen. Komend jaar starten we met een arbeidsmarktcampagne om personeel te behouden en nieuwe medewerkers aan te trekken. Over de laatste jaren is HZPC er goed in geslaagd om vooral jongere medewerkers aan te trekken. Het is belangrijk dat zij zich goed thuis voelen in de organisatie en een goede verbinding met elkaar hebben. Daartoe werkt HZPC al jaren met een ‘Young HZPC’ programma, waarbij jongere medewerkers over de verschillende vestigingen met elkaar worden verbonden.

Samenstelling medewerkers HZPC op basis van leeftijdsgroepen

Het derde jaar van Connecting Growers

Met Connecting Growers trekt Royal HZPC Group B.V. elk jaar EUR 1,5 miljoen uit om certificaten van onder andere oud-telers op te kopen en te schenken aan actieve telers in de Europese Unie. Door beperkter aanbod zijn er dit boekjaar certificaten ingekocht voor EUR 1,1 miljoen en geschonken aan deze telers. In juni 2023 deelden we voor de derde keer certificaten uit. Voor de eerste keer konden actieve telers alleen certificaten ontvangen als ze de onboarding op het nieuwe beursplatform hadden doorlopen. Tot nu toe leken certificaathouders tegen de registratie aan te hikken, terwijl die wel nodig is om twee keer per jaar tijdens de handelsbeurs certificaten te kunnen ver- of aankopen. De buitendienst heeft daarom in gesprekken met telers de aanmelding voor het beursplatform extra onder de aandacht gebracht. Inmiddels heeft 52% van certificaathouders aangesloten. Nagenoeg al onze actieve telers hebben certificaten in handen. In oktober 2023 evalueren het bestuur van Vereniging HZPC en de Raad van Commissarissen het programma Connecting Growers.

Duurzaamheid als drijvende kracht

In 2050 bevolken maar liefst 10 miljard mensen de wereld. Nu al lijdt tien procent van de wereldbevolking elke dag honger. We hoeven niet uit te leggen dat de vraag naar voldoende voedsel van goede kwaliteit hard nodig is. Zeker nu we zien dat de Verenigde Naties (VN) 'zero hunger' tot één van de belangrijkste duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030 heeft uitgeroepen. 

We zijn ervan overtuigd dat er een glansrol voor de aardappel is weggelegd in de wereldvoedselvoorziening. Dat is waarvoor iedereen verbonden aan Royal HZPC Group B.V. elke dag uit bed komt: om een essentiële bijdrage te leveren aan 'Feeding the world'. Daarnaast zetten we alles op alles om de carbon footprint van pootgoedteelt nog verder te verkleinen, terwijl we tegelijkertijd inzetten op meer voedselproductie per vierkante meter. 

Bijdrage leveren aan voedselvoorziening in Rangpur, Bangladesh

Zeven Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties vormen ons kompas: 

Royal HZPC Group B.V. heeft dit vertaald in een duurzaamheidsstrategie op drie pijlers:


Zorg voor het milieu

  • Duurzame aardappelrassen ontwikkelen
  • Verantwoordelijkheid nemen in de keten
  • Negatieve impact van distributie pootgoed verkleinen

Voedselzekerheid

  • Voeden van meer mensen wereldwijd door het ontwikkelen van duurzame aardappelrassen
  • Zorg voor genetische bronnen

Sociale impact

  • Bijdragen aan gezonde voeding
  • Investeren in menselijk kapitaal
  • Dialoog en transparantie

Deze drie pijlers hebben we vertaald naar concrete acties en vastgelegd in een materialiteitsmatrix. In 2021 is er een stakeholderconsultatie gedaan, in 2023 is de stap gemaakt naar dubbele materialiteit, volgens de inside-out/outside-in methode, het resultaat hiervan is te zien in onderstaande matrix. Voor 2024 staat een nieuwe materialiteitsanalyse op de agenda.

Materialiteitsmatrix

Lees nog meer over wat Royal HZPC Group B.V. de afgelopen jaren heeft bereikt op het gebied van duurzaamheid in ons CSR-verslag. 

Over eigen grenzen durven kijken

Al 125 jaar verleggen we onze grenzen. We innoveren en durven voor de troepen uit te lopen. De hybride veredeling is daar een voorbeeld van. En daar mogen we trots op zijn. We verruimen onze blik en zijn niet bang om af te wijken van de ingeslagen weg. Er is nog veel onontgonnen gebied, dat soms om een andere aanpak vraagt. Waar pootgoed exporteren vanuit Nederland lang de norm was, kiezen we in West-Afrika, voormalige Franse koloniën, juist voor pootgoed uit Frankrijk. Kijken vanuit een Europese invalshoek is niet meer voldoende, het gaat om het mondiale perspectief. Door letterlijk en figuurlijk over onze eigen grenzen te kijken, boeken we nu succes met licentieteelt in bijvoorbeeld India, China en Amerika. Zo blijven we voldoen aan de toenemende vraag naar gezond en voedzaam voedsel als de aardappel. 

Medewerker in beeld

Medewerker in beeld - Martin Jansen Klomp

Lid stuurgroep CSR

Martin Janssen Klomp is regional manager Benelux bij HZPC Holland B.V en is daarnaast lid van de stuurgroep Corporate Social Responsibility (CSR/duurzaamheid).

In 2023 bereidden we ons voor op de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD). We zijn vanaf 2025-2026 verplicht om te rapporteren over onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid en de impact ervan op mens en milieu. Dat betekent dat we veel meer moeten vastleggen. En niet alleen wij, maar elke schakel in de waardeketen. De richtlijnen worden momenteel op Europees niveau uitgewerkt. We hebben inmiddels bepaald welke duurzaamheidsthema’s voor ons belangrijk zijn en hoe we onze impact kunnen laten zien. Het is een flinke administratie, maar daardoor krijgen we veel meer inzicht in onze daadwerkelijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen.

Werken aan duurzaamheid is een must, een license to operate. Het is nodig voor het voortbestaan van ons bedrijf. Voor ons is het allerbelangrijkst dat we de wereld willen voorzien van pootgoed, zodat mensen lokaal voedsel kunnen produceren. We geven mensen economisch perspectief en leveren een essentiële bijdrage aan de voedselvoorziening in de wereld. Zo dragen we bij aan een belangrijk duurzaam ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties, namelijk ‘zero hunger’. Dat is hard nodig, als je ziet hoe rap de wereldbevolking groeit.

In ons duurzaamheidsbeleid ligt de focus op rasontwikkeling. Zowel via de klassieke als de hybride veredeling. We werken aan rassen die meer opbrengen met dezelfde input of zelfs met minder input. Het zijn robuuste rassen die veel beter bestand zijn tegen veelvoorkomende ziekten, virussen en extreme weersomstandigheden. Onze eerste stip op de horizon is 2030. Dan moeten 75% van onze rassen die we introduceren voldoen aan eisen die we stellen aan phytophthora- en virusresistentie. Daarmee leggen we de lat hoog, maar we liggen goed op koers.

Onze grootste bijdrage leveren we aan een gezond voedselpatroon en de wereldvoedselvoorziening. Daarnaast zorgen deze nieuwe rassen er ook voor dat de CO2-uitstoot wordt teruggebracht. Je hebt bijvoorbeeld minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen nodig en dat heeft een positieve impact op het klimaat. We kijken ook naar transport, verpakkingsmaterialen en energieverbruik binnen Royal HZPC Group B.V.. Dat is wel belangrijk, maar daarmee maken wij niet echt het verschil. Dat gebeurt bij onze telers en ketenpartners.

Iedereen is doordrongen van de noodzaak om duurzamer te telen. We maken ons wel zorgen over het tempo waarin telers stappen moeten zetten. Ze mogen steeds minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, maar het kost tijd om een goed alternatief te vinden. Daarnaast is er veel onzekerheid over het toekomstperspectief: als de regels nu veranderen, blijven ze dan voor de komende tien jaar hetzelfde? Telers willen met hun bedrijfsvoering inspelen op de lange termijn en daaraan kunnen vasthouden. Met de voortdurende veranderingen in wet- en regelgeving is dat niet eenvoudig.

In Nederland realiseren we ons niet altijd wat we hier in handen hebben

In Nederland realiseren we ons niet altijd wat we hier in handen hebben. We hebben hier de beste teeltomstandigheden voor pootgoed als je kijkt naar de grond en het klimaat. Dat kun je goed benutten om hoogwaardig uitgangsmateriaal te produceren, waarmee je in de rest van de wereld voedsel kunt produceren. Sommige mensen vragen zich af of we niet alleen voor Nederland kunnen produceren. Het is in onze ogen egoïstisch om die potentie alleen voor onszelf te houden.

Versie:
v6.2.38

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report