Spring naar inhoud

Directieverslag

Bestuur, wet- en regelgeving

HZPC Holland B.V. is een vennootschap en onderdeel van HZPC SBA Europe B.V., welke onderdeel is van Royal HZPC Group B.V. De directie van HZPC Holland B.V. wordt gevormd door het bestuur van HZPC SBA Europe B.V., die ook de statutaire bestuurder van HZPC Holland B.V. is. De directie van HZPC Holland B.V. legt belangrijke besluiten ter goedkeuring voor aan het Executive Committee van Royal HZPC Groep B.V. De aansturing van de Strategic Business Area Europe, de Strategic Business Development Area, Stet Holland, IPR en Research & Development vindt plaats vanuit de Executive Committee. 

De algemene vergadering van aandeelhouders wordt uitgeschreven door de directie van HZPC SBA Europe B.V., die 100% van de aandelen bezit in HZPC Holland B.V. In de statuten van de vennootschap is vastgelegd welke bevoegdheden de algemene vergadering van aandeelhouders heeft. 

De doelstelling van HZPC Holland B.V. is tweeledig

1. het vertegenwoordigen van kwekers van rassen van land- en tuinbouwgewassen, in het bijzonder aardappelrassen in Nederland maar niet gelimmiteerd in Nederland

2. Het (doen) telen, verhandelen en distribueren van poot- en consumptieaardappelen en al het geen daarmede in de ruimste zin verband houdt alsmede het verrichten van alle overige handelingen op commercieel, industrieel en financieel gebied

Kern activiteit is het laten produceren van aardappelrassen en deze verkopen in Nederland en daarbij buiten. Daarnaast wordt in bepaalde landen aardappelrassen gelicenseerd.  

HZPC Holland B.V. houdt zich niet bezig met aardappelras ontwikkeling. Dit vind plaats op HZPC Research B.V. onder de verantwoordelijkheid van Royal HZPC Group B.V.

HZPC Holland B.V. houdt zich aan het CSR beleid van Royal HZPC Group B.V.

Personalia managementstructuur per 30 juni 2023

Aandeelhouder

HZPC SBA Europe B.V.

HZPC Holland B.V. 30 juni 2023

Directie  
L. Escalon Directeur HZPC SBA Europe B.V.

Ondernemingsraad HZPC Holland B.V. per 30 juni 2023

E. Meinsma Voorzitter
P. Kreijger Vicevoorzitter
D. Woertink Secretaris
A. van den Berg Lid
G. Bloembergen Lid
S. Dijkstra Lid
L. Gommers Lid
K. Veenstra Lid
T. van der Wal Lid

Financiële resultaten

HZPC Holland B.V. heeft ondanks uitbreken van de oorlog een hogere omzet gerealiseerd. De verwachting is dat HZPC Holland B.V. weer kan groeien in de toekomst. Deze groei komt een paar jaar later dan oorspronkelijk gepland. Dat vereist ook dat de kosten van de organisatie daarop aangepast worden.

De strategie van HZPC Holland B.V. is erop gericht om de brutomarge te laten stijgen. Het Executive Committee ziet erop toe dat de strategie afdoende wordt geïmplementeerd en de resultaten van de onderneming zich conform deze strategie ontwikkelen. Het Executive Committee beseft terdege dat HZPC Holland B.V. werkt met een natuurproduct en dat de resultaten jaarlijks sterk worden beïnvloed door de vraag en het aanbod in dat jaar. Daarom moeten de strategische resultaten niet op één jaar worden beoordeeld, maar op de trend over meerdere jaren. Vooruitkijken is lastig in een tijd van grote onzekerheden en veranderingen.

Voor het komend seizoen zijn er nog geen verwachtingen uit te spreken over het resultaat door grote onzekerheden. De oorzaken van deze onzekerheden worden veroorzaakt door onzekere opbrengstverwachtingen en daarbij de beschikbaarheid voor de verschillende markten. Daarnaast is de onzekerheid groot door de geopolitieke situatie.

Bestuur, accountantscontrole en interne controlesystemen

Gedurende het jaar is het Executive Committee voldoende geïnformeerd met betrekking tot het bestuur, het risicomanagement, de accountantscontrole en de interne controlesystemen van de onderneming. De processen die de directie heeft geïnitieerd om de risico’s te managen, zijn besproken met het Executive Committee. Het Executive Committee heeft geconstateerd dat het risicomanagement en control-raamwerk is versterkt en de interne rapportage is verbeterd. 

Risicobeheersing

Enterprise Risk Management

Royal HZPC Group B.V. groeit en dat brengt risico’s met zich mee. Dat vraagt continu aandacht. Dat begint met heldere (interne) processen en procedures. Hiermee lijkt het ondernemerschap op de tweede plek te komen, maar niets is minder waar. Om te kunnen blijven groeien, is het nodig dat we intern de zaken goed op orde hebben en houden. Het ERM (Enterprise Risk Management) is daar een belangrijk onderdeel van.

Als onderneming neem je risico’s. Ons succes wordt bepaald door de mate waarin we oog hebben voor de risico’s én de kansen die we zien. Door gecalculeerd risico’s te nemen, bouwen we voortdurend aan een financieel gezond en duurzaam bedrijf. Risicomanagement is daarom een belangrijk onderdeel van HZPC.

Als onderdeel van de strategie werken we aan een verdere professionalisering van de risicobeheersing binnen Royal HZPC Group B.V. Hierbij gebruiken we een geïntegreerde aanpak met behulp van ERM-benadering.

Risicotabel

1. Concurrentie

Veranderingen van het concurrentielandschap wat betreft nieuwe en/of niet-traditionele concurrentie, fusies en overnames, uitbreidingen van assortiment en een toenemende focus op duurzaamheidsonderwerpen (bijv. voedselverspilling, duurzame landbouw, klimaatverandering, verpakking en data-integriteit) kunnen zonder passende reactie van HZPC leiden tot het verlies van voordeel t.o.v. de concurrentie, afnemende omzet, verdamping van marges en het onvermogen om strategische doelen te behalen. 

Hoe beheersen we dit risico?
HZPC heeft een divers team voor Financiën, R&D, Marketing en Verkoop voor structurele monitoring van de concurrentie wat betreft R&D-investeringen (incl. rassen), M&A, strategie en ondernemen, modelveranderingen en marktdynamiek. Het team levert periodieke rapporten over deze onderwerpen aan het uitvoerend comité zodat dit strategische besluiten kan nemen.

2. Disruptie & R&D-investeringen

Het niet doen van de juiste investeringen in R&D en maken van de juiste keuzes zal een enorme impact hebben op de lange termijn en kan een negatieve uitwerking hebben op onze strategische doelen. Wanneer we niet de juiste rassen kweken op het juiste moment of niet in staat zijn om externe onderbreking en ontwrichtende zakelijke modellen te voorzien of er adequaat op te reageren, kunnen we mogelijk niet groeien in het gewenste tempo.

Hoe beheersen we dit risico?
We hebben en werken aan een innovatievestrategie met een  langetermijnhorizon waarin wij de behoefte aan talent, kennis en vaardigheden in beeld brengen en waar we onze benadering voor het aantrekken, behouden en ontwikkelen van dergelijk talent, dergelijke kennis en vaardigheden uiteenzetten. 

3. (Lokale) markten

Hoewel het lastig is om negatieve zaken als politieke onrust, terroristische aanvallen, recessies en pandemieën te voorspellen, kan de impact op de markt enorm zijn. We hebben gezien dat tegenspoed zoals de pandemie, oorlog in Oekraïne en inflatie de algehele conjunctuur aantasten en daarmee ook onze cijfers. Aan de andere kant is de impact van lokale marktonderbreking betrekkelijk goed getackeld omdat we meerdere rassen aan meerdere landen verkopen. 

Hoe beheersen we dit risico?
Door een gezond risicobeheersingsproces en manier van risico-identificatie en besluitvorming  proberen we dit risico zoveel mogelijk te beperken. Door het  spreiden middels het hebben van verschillende ondernemingen in verschillende gebieden van de wereld. We werken samen met verscheidene partners en organisaties. Daarnaast zijn we continu bezig met het vergroten van het bewustzijn zodat iedereen bij HZPC zich bewust is van dergelijke risico's en er zo goed mogelijk mee om kan gaan.

4. IT & veiligheid

Onze zakelijke activiteiten zijn afhankelijk van ononderbroken werking van IT-systemen. Onderbrekingen en gegevensinbreuken kunnen leiden tot een niet goed functionerend  IT-systeem, systeemfalen of een inbreuk op gevoelige bedrijfsinformatie. De doorgaande digitalisering en bedrijfsgroei hebben ons afhankelijker gemaakt van onze IT-systemen.

Hoe beheersen we dit risico?
Voor onze IT en beveiligingsrisico's werken we samen de Royal HZPC Group. Deze verzorgt procedures en omvatten een reeks aan preventie- en detectiemaatregelen, waaronder maar niet beperkt tot training, controle-optimalisering en monitoring. Om onze systemen nog verder te ontwikkelen, optimaliseren werken we samen om voor ons het IT Control Framework van de HZPC Group te omarmen. Daarnaast wordt ons nieuwe ERP- en financiële systeem zodanig ontworpen dat algemene IT-controle plaatsvindt en veiligheidsrisico's worden beperkt. Ondertussen doet de Royal HZPC Group B.V. regelmatig een penetratie test.

Cybercrime incident
Ondanks onze voortdurende aandacht voor onze IT-systemen, zijn wij kort geleden het doelwit geworden van een vorm van cybercriminaliteit, waardoor een groot bedrag is overgeboekt naar een bankrekening van de criminelen. Inmiddels is bekend dat het bedrag op een geblokkeerde bankrekening staat en daarmee uit handen is van criminelen. Op dit moment vindt – naast interne onderzoeken – een extern forensisch onderzoek plaats. De uitkomsten van deze onderzoeken zullen worden meegenomen in onze continue aandacht voor informatiebeveiliging enerzijds en het nog verder aanscherpen van procedures om onze risico’s te minimaliseren. De verdere bewustwording van onze medewerkers op dit gebied is daarbij essentieel.

5. Productie-tot-verkoophouding

Terwijl we focussen op het klantsegment en kwekers hun areaal jaren van tevoren plannen, moeten wij rekening houden met het risico van de juiste langetermijnvoorspelling. Als deze voorspelling niet correct wordt gedaan, kan dit een zware impact hebben op onze financiële positie. 

Hoe beheersen we dit risico?
Wij optimaliseren continue onze processen en houden in de gaten dat ons personeel goed getraind is en ervoor kan zorgen dat de geprefereerde productie-verkoopratio's worden bereikt. Wij ontwikkelen een instrument om ons bij deze planning te ondersteunen. We hebben de kennis en capaciteiten om de juiste beslissingen te nemen en zijn zodanig gestructureerd dat het vierogenprincipe altijd wordt nageleefd gedurende dit proces. Wij zijn continu bezig met het verbeteren en optimaliseren van ons portfoliobeheer, onze langetermijnvoorspelling, onze inschatting van de voorraden en ons voorraad beheer zodat wij de juiste beslissingen kunnen nemen. 

6. Pootgoedkwaliteit

Vanuit operationeel en reputatieperspectief zal het niet kunnen leveren van hoogwaardige potgoed ten gevolge van problemen met productie, logistiek of verpakking, op de lange termijn zowel een impact hebben op onze financiële positie als onze reputatie. Klanten verwachten hoogwaardig pootgoed en wij zeggen altijd toe producten van hoge kwaliteit te leveren.

Hoe beheersen we dit risico?
We beheersen dit risico door een hoogwaardig testproces en de garantie dat kwaliteitsgebreken vroegtijdig worden herkend. Daarnaast blijven wij het test- en kwaliteitsproces verbeteren zodat de klant op de best mogelijke kwaliteit kan blijven rekenen. Ook hebben we protocollen voor kwaliteitscontrole om ervoor te zorgen dat we aan de kwaliteitseisen van een bepaald land voldoen.

7. Menselijk vermogen

Vanuit organisatorisch oogpunt heeft het niet op duurzame wijze kunnen groeien impact op onze ambitie om marktleider te worden. Om duurzaam te kunnen groeien als HZPC, moeten we het juiste talent kunnen aantrekken, behouden en ontwikkelen. Daarom moeten we blijven investeren in talent, zowel door nieuw talent aan te trekken als door huidig personeel binnen boord te houden middels het bieden van groeimogelijkheden. Daarnaast moeten we de juiste systemen en processen hanteren om personeel de mogelijkheid te bieden om de organisatie te blijven ontwikkelen.

Hoe beheersen we dit risico?
Dit jaar waren we redelijk succesvol in het aantrekken van talent ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Wij zijn ons ervan bewust dat onze missie en visie aanspreken bij getalenteerde mensen en hebben ons daarom gefocust op onze wervingsactiviteiten en het in kaart brengen van de vaardigheden waar we naar op zoek zijn om verder te kunnen groeien. Om mensen te ondersteunen bij dagelijkse taken en persoonlijke ontwikkeling, zijn we bezig met het verbeteren van onze IT-systemen en -processen.

8. Rasportfolio

Het zorgen voor een gezonde portfolio is noodzakelijk voor de onafhankelijkheid van HZPC. Als we niet over de juiste mix van rassen beschikken, zijn we afhankelijk van een klein aantal rassen, wat een hoger risico betekent. De juiste rassenmix zorgt ervoor dat we onze klanten optimaal van dienst kunnen zijn en het risico op verliezen door ziektes kunnen beperken. 

Hoe beheersen we dit risico?
Door de jaren heen hebben we geïnvesteerd in het definiëren/onderzoeken van rassen met duurzaam groeipotentieel terwijl we onderzoek deden naar de markt en beschikten over het juiste netwerk om de juiste rassen te identificeren en te creëren. De komende jaren zullen we blijven focussen op het hebben van de juiste rassenportfolio voor het beperken van dit risico.

9. Interne controle

Nu wij alsmaar groeien, ontstaat er automatisch druk om volwassener te worden qua interne controle. Omdat een gebrek aan interne controle kan leiden tot onverantwoorde financiële verslaggeving, operationele ineffectiviteit, fraude en/of niet-naleving van wetten en regelgevingen, hebben we aandacht besteed aan het verder implementeren van interne controle en risicobeheer binnen de organisatie, en zullen daar de komende jaren mee verdergaan. 

Hoe beheersen we dit risico?
Door het jaar heen hebben we stappen ondernomen voor het verder implementeren van risicobeheer en interne controle. We ondernemen actie om een volwassener (risico-)organisatie te worden, door rollen en verantwoordelijkheden binnen de organisatie duidelijk te maken, processen te standaardiseren en te optimaliseren en onze processen en procedures te documenteren, zodat we op een gestructureerde en gecontroleerde manier werken binnen het bedrijf. Op dezelfde wijze optimaliseren we ons  beleid, standaarden en richtlijnen waar dat nodig is. Dit wordt in de toekomst ondersteund door een robuuster systeem. 

10. Treasury

Onze operationele winst is onderworpen aan treasury-risico. Financiële problemen bij klanten en/of in specifieke landen kunnen leiden tot financiële verliezen voor HZPC. We maken voor onze financiering gebruik van de Royal HZPC Group. We hebben daardoor geen grote financieringsproblemen. We zijn wel gevoelig voor betalingsrisico's bij onze klanten. We waren relatief beperkt afhankelijk van buitenlandse valuta en hebben daar dan ook geen grote incidenten mee gehad.

Hoe beheersen we dit risico?
Vanuit financieel perspectief hebben we ons proces voor verkoop en achterstallige bedragen verbeterd om treasury-risico's te beperken. Wij blijven onze klanten structureel controleren zodat we zeker weten dat we op verantwoorde wijze zaken met hen kunnen doen, en besteden speciale aandacht aan uitstaande bedragen en te betalen commissies. Wij werken aan een nauwkeuriger cashflowplanning en beter zicht op de ontwikkeling van onze valutapositie.  

11. Verslaglegging & bekendmaking

Om de beste besluiten te kunnen nemen en te voldoen aan wettelijke/statutaire vereisten, moeten we de nodige (financiële en niet-financiële) rapporten en analyses kunnen opstellen. Hoewel we hebben gemerkt dat ons systeem niet altijd de juiste rapportage (het juiste rapportageniveau) biedt, zijn we er toch in geslaagd om de noodzakelijke rapporten en verslagen te leveren. Wij zijn ons ervan bewust dat we in een proces zitten van het implementeren van een nieuw ERP-systeem, waarbij we aandacht besteden aan gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om de juiste gegevens te filteren voor rapportage- en verslagdoeleinden. 

Hoe beheersen we dit risico?
Door het jaar heen hebben we aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om de juiste data te filteren voor rapportage- en verslagdoeleinden in het ontwerp van het nieuwe ERP-systeem. Op diezelfde wijze zorgen we ervoor dat (functionele) risico- en controlevereisten in het ERP-systeem worden geïmplementeerd om de kwaliteit en beschikbaarheid van gegevens te optimaliseren. Om onze rapportage- en verslaggevingsprocessen verder te optimaliseren, hebben we een routekaart ontworpen waarin staat dat we gaan kijken naar en schrijven aan een nieuw rapportage- en verslag gerelateerd beleid en nieuwe procedures op basis van bedrijfswaarde en behoeften. 

12. Naleving van wet- en regelgeving

HZPC Holland B.V. kan aansprakelijk worden gehouden wegens niet-naleving van wetten en regelgevingen. Door onze groei en aanwezigheid in meerdere (hoogrisico)landen in combinatie met veranderende wetten en regelgevingen zijn wij ons bewust van het risico van niet-naleving als we niet volwassener worden in juridisch beheer en contractbeheer.

Hoe beheersen we dit risico? 
We hebben gewerkt aan verbetering van het naleven van processen en procedures. We passen beleid en procedures aan waar nodig en werken aan verdere verbetering van deze processen, procedures en controles. We zijn gestopt met de directe verkoop aan landen met risico's.

Frauderisico's
Dit jaar heeft het Global Finance Management Team een fraude assessment gedaan van de organisatie. Hierbij zijn de verschillende processen binnen de organisatie doorlopen en beoordeeld. 

Verschillende processen zijn beoordeeld op mogelijk frauduleuze handelingen. Deze zijn beoordeeld op waarschijnlijkheid en impact. Vervolgens is bepaald welke functies en/of afdelingen bij dit proces betrokken zijn. Daarna zijn de bestaande maatregelen beoordeeld die deze fraude zouden moeten voorkomen. 

Bestaande maatregelen zijn daarop beoordeeld op hun effectiviteit op het voorkomen of detecteren van deze fraude. Vanuit dit proces is het overgebleven risico bepaald en is bepaald of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden.  De belangrijkste frauderisico’s uit dit assessmentproces hebben betrekking op: omkoping en corruptie, gebruik consumptieaardappelen als pootaardappelen, licenties en de rapportage van de buitenlandse entiteiten als gevolg van tekortkomingen in functiescheiding. De uitkomsten van dit fraude assessmentproces zijn beoordeeld door het Executive Committee van Royal HZPC Group en zullen voor review worden voorgelegd aan de Raad van Commissarissen. 

Komend jaar heeft de organisatie de ambitie enkele van deze maatregelen door een externe auditor te laten beoordelen op effectiviteit. Daarnaast zullen deze maatregelen meegenomen worden in de vernieuwde processen die uitgerold worden in het Aurora project.

Risico's op het gebied van wet- en regelgeving in boekjaar 2022-2023

Derdengelden
Vanuit onze missie om een bijdrage te leveren aan de wereldvoedselvoorziening, leveren wij pootgoed aan risicolanden als Syrië. Reguliere banktransacties vanuit Syrië zijn niet mogelijk. Wij ontvingen de afgelopen jaren betalingen hiervoor via onbekende derden (2022/2023: € 0,4 miljoen; 2021/2022: € 8,8 miljoen). Op zichzelf is dit een legale handelswijze, maar wij zijn hier vanaf oogst 2022 mee gestopt omdat wij geen enkel compliance risico willen lopen.

In het afgelopen boekjaar hebben wij intern onderzoek gedaan naar derdengelden in het huidige boekjaar en hieruit is gebleken dat het risico bestaat dat in het verleden onbewust is meegewerkt aan terrorisme financiering of witwassen. Wij hebben juridisch advies ingewonnen om onze risico’s en positie inzichtelijk te krijgen voor de ontvangsten van derden en hebben ons compliance beleid verder aangescherpt. Mede gebaseerd op het ingewonnen juridisch advies kunnen wij de potentiële impact van de risico’s niet betrouwbaar inschatten.Echter, op basis van de huidige kennis schatten wij de potentiële impact in als ‘laag risico’.

Onregelmatigheden
Uit intern compliance onderzoek is een aantal onregelmatigheden naar voren gekomen. Specifieke lokale (politieke) omstandigheden, waaronder sanctieregelgeving voor banken, bemoeilijken het leveren van pootgoed aardappelen en de betaling daarvan.

De risicobereidheid van HZPC wat betreft non-compliance is 0 (’zero tolerance ’). De bevindingen uit het interne onderzoek zijn aanleiding geweest voor management om het compliance beleid verdere aan te scherpen en is een adviesbureau ingeschakeld om het verscherpte beleid van het management te beoordelen.  Onderdelen van het aangescherpte beleid zijn trainingen voor medewerkers, duidelijke ‘Know Your Customer’ en overige clientacceptatie procedures en verdere  formalisering en documentatie van afspraken met distributeurs en afnemers.

Het management heeft juridisch advies ingewonnen.De impact van de geconstateerde non-compliance situatie is niet te schatten, maar het risico dat dit financiële impact gaat hebben wordt vooralsnog door het management als laag ingeschat. In de jaarrekening 2022/2023 zijn geen financiële verplichtingen opgenomen.

13. Overtredingen 

Gezien de competitieve markt lopen we mogelijk het risico dat we onze intellectueeleigendomsrechten niet kunnen beschermen door het feit dat concurrenten onze rechten misbruiken of in wezen afgeleide soorten verkrijgen. Om te zorgen voor bescherming van onze intellectueeleigendomsrechten, werken we aan bescherming van onze rassen in de verschillende landen waarin wij actief zijn.

Hoe beheersen we dit risico? 
Wij beheersen dit risico door de markt continu te monitoren. In Europa zijn wij aandeelhouder van Breeders Trust, dat deze functie uitoefent in Europa. In andere wereldregio's kopen we soms zelfs monsters op de markt om te kijken of onze soorten niet illegaal worden geproduceerd. 

Financiering en investeringen

In de financieringsstructuur heeft zich dit jaar geen grote verandering voorgedaan. Voor de financiering wordt gebruik gemaakt van de financieringslijnen van Royal HZPC Group B.V.. We zien dat de behoefte aan werkkapitaal nauwelijks veranderd.
De current ratio kwam uit op 1,4 (2021/2022: 1,6). De quick ratio is uitgekomen op 1,4 (2021/2022: 1,5 ). De belangrijkste oorzaak voor de afname van de ratio's is de toename van het openstaande debiteurensaldo.

De huidige financieringsovereenkomst van Royal HZPC Group B.V. is verlengd en loopt tot en met 5 oktober 2024. De directie van Royal HZPC Group B.V. is inmiddels besprekingen gestart met banken om te komen tot een nieuwe financieringsovereenkomst met ingang van oktober 2024. Ondanks het feit dat een toenemende risicoaversie wordt ervaren vanuit compliance regelgeving, heeft de directie van Royal HZPC Group B.V. voldoende vertrouwen in het tijdig verkrijgen van een nieuwe financieringsovereenkomst.

De beschikbare financiering was net niet voldoende om de vertraging van de betaling van klanten op te vangen. Hiervoor is door de banken voor twee maanden een extra faciliteit gegeven van Euro 15 mln. Deze was binnen een maand weer afgelost. De huidige faciliteit is voldoende om toekomstige reguliere fluctuaties en verstoringen op te vangen. Het management monitort continu de ontwikkeling van de omzet en de kosten om goed zicht te houden op de ontwikkeling van de liquiditeiten. Daarnaast worden er analyses uitgevoerd om op tijd aanvullende maatregelen te kunnen nemen. Op basis van de door het management uitgevoerde analyses en de huidige resultaten en financieringspositie van de onderneming is de jaarrekening opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling. Op basis van geactualiseerde prognose in september 2023 verwachten we, in ieder geval voldoende financiering beschikbaar te hebben tot en met oktober 2024 en in compliance te zijn met de convenanten van de bank.

Afgelopen jaar hebben we geïnvesteerd in de vervanging van bedrijfsmiddelen, maar er hebben zich geen grote investeringen voorgedaan. Voor komend jaar verwachten we ook geen grote investeringen.

We blijven investeren in ons personeel en verwachten geen toename in ons personeelsbestand welke niet in lijn zijn met groei van de onderneming. Over de laatste jaren is HZPC er goed in geslaagd om vooral jongere medewerkers aan te trekken. Het is belangrijk dat zij zich goed thuis voelen in de organisatie en een goede verbinding metelkaar hebben. Daartoe werkt HZPC al jaren met een ‘Young HZPC’ programma, waarbij jongere medewerkers over de verschillende vestigingen met elkaar worden verbonden.

Joure, 21 november 2023

De Directie:

namens SBA Europe B.V., voor deze:
namens Royal HZPC Group B.V., voor deze:

G.F.J. Backx (CEO)

Versie: v8.2.5

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report