Spring naar inhoud

Compliance

Corporate governance

Royal HZPC Group B.V.  is een structuurvennootschap met een directie en een onafhankelijke Raad van Commissarissen (RvC). De directie stuurt de Strategic Business Area Europe, de Strategic Business Development Area's, STET Holland, IPR en HZPC Research & Development aan.

  Taken & Bevoegdheden
Directie − Informeert RvC over beleid en algemene zaken.
− Overlegt met RvC over belangrijke aangelegenheden.
− Legt essentiële besluiten ter goedkeuring voor aan de RvC.
RvC − Houdt toezicht op beleid van de directie en op algemene zaken.
− Staat de directie bij met advies.
− Keurt essentiële besluiten Executive Board goed.
− Benoemt de directie.
Algemene vergadering van Aandeelhouders − Benoemt, op voordracht van de RvC, de leden van de RvC.
− Heeft bevoegdheden die zijn vastgelegd in de wet en de statuten van vennootschap.
− Keurt specifieke besluiten van de directie goed.
Vereniging HZPC − Schrijft algemene vergadering van aandeelhouders uit.
− Bezit 100% van de aandelen.
− Heeft alle aandelen gecertificeerd.
Algemene ledenvergadering
Vereniging HZPC
− Kiest en benoemt het bestuur van de Vereniging HZPC.
− Keurt een aantal voorgenomen besluiten van de Vereniging HZPC goed.
Certificaathouders − Zijn (oud-)telers, (oud-)kwekers en (oud-) personeelsleden.
− Benoemen bestuursleden.
− Financieren de onderneming met risicodragend kapitaal.
− Kunnen lid zijn van de Vereniging HZPC.

Personalia managementstructuur per 30 juni 2023

Raad van Commissarissen

M. Kester, voorzitter Noordwijkerhout
C.J. Biemond Godlinze
J.P. Bienfait Amsterdam
I. Frolova Utrecht
M. Hommes-Gesink Lauwerzijl

Royal HZPC Group B.V.

Directie  
G.F.J. Backx Algemeen directeur
H. Verveld Commercieel directeur
J.L van Vilsteren Financieel directeur
Executive Committee  
G.F.J Backx Algemeen directeur
L. Escalon Directeur SBA Europe B.V.
R.P. Graveland Directeur HZPC Research B.V. en IPR B.V.
P.C Ton Directeur Stet Holland B.V.
H. Verveld Directeur SBDA B.V., Commercieel directeur
J.L van Vilsteren Financieel directeur
Deelnemingen  
HZPC IPR B.V. R.P. Graveland
HZPC SBA Europe B.V. L. Escalon
HZPC SBDA B.V. H. Verveld
HZPC Research B.V. R.P. Graveland
STET Holland B.V. P.C. Ton

HZPC SBA Europe B.V.

L. Escalon Directeur
Beheer van deelnemingen  
HZPC Deutschland GmbH R. Möller
HZPC France SAS C. Gauchet
HZPC Holland B.V. M. Jansen Klomp
HZPC Belgium B.V. M. Jansen Klomp
HZPC Kantaperuna OY M. Kauppinen
HZPC Patatas España S.L. J. Luis Marti
HZPC Polska Sp. Z.o.o T. Jardzioch
HZPC Portugal Lda P. Simoes
AO HZPC Sadokas P. Bemelmans
HZPC UK Ltd. C.R. Baker
TLC Potatoes Ltd. C.R. Baker
ZOS B.V. M. Jansen Klomp
Ondernemingsraad van HZPC Holland B.V.  
E. Meinsma Voorzitter
P. Kreijger Vicevoorzitter
D. Woertink Secretaris
A. van den Berg Lid
G. Bloembergen Lid
S. Dijkstra Lid
L. Gommers Lid
K. Veenstra Lid
T. van der Wal Lid

HZPC SBDA B.V.

H. Verveld Directeur
Solentum B.V. H. Verveld
HZPC América Latina S.A I. Ramallo
HZPC Americas Corp. J. Scramlin
HZPC Limited H. Verveld
HZPC China Limited H. Verveld

Stet Holland B.V.

P.C. Ton Directeur
STET Potato UK P. Hewett
STET France Arl. T. Rondeaux
STET Russia LLC. P.C. Ton
D.S.S Opslag B.V. P.C. Ton

Risicobeheersing

Enterprise Risk Management

Als onderdeel van onze strategie heeft Royal HZPC Group B.V. een Enterprise Risk Management (ERM)-framework. Hiermee kunnen we risico’s binnen de organisatie gestructureerd identificeren, beoordelen, hanteren, managen, monitoren en rapporteren. Omdat wij het belangrijk vinden om onszelf continu te verbeteren, ligt er voor de komende jaren een risico-en-controle-routekaart klaar om risico en controle dieper in ons bestuur, onze strategie, onze systemen, processen en dagelijkse operatie te implementeren.

We groeien binnen verschillende regio's, segmenten en zakelijke modellen, waardoor ook ons risicoprofiel verandert. We moeten meer aandacht besteden aan het beheersen van die risico's, te beginnen met het opzetten van duidelijke (interne) processen en procedures. Zodat we verantwoord kunnen ondernemen. Ons succes hangt af van ons vermogen om risico’s en kansen te herkennen en daar adequaat actie op te ondernemen. We nemen gebalanceerde risico’s en werken continu aan de status van een financieel gezond en duurzaam bedrijf. Risicobeheer is daarmee een belangrijk onderdeel van ons beleid en onze strategische ontwikkeling. Op die manier weten we onze strategische doelen te behalen en onze verplichtingen richting klanten, aandeelhouders, ons personeel en de maatschappij als geheel na te komen.

Ons risicoprofiel

In de risicotabel hieronder beschrijven we de vier hoofdrisico’s, die weer onderverdeeld zijn in sub-onderwerpen. Elk daarvan kan roet in het eten gooien voor het behalen van onze financiële en non-financiële strategische doelen. Per sub-onderwerp beschrijven we het type risico of kans en wat we eraan doen om risico’s te beperken en kansen te benutten. Deze lijst is niet uitputtend. 

Royal HZPC Group B.V. Risicotabel

Concurrentie

In het concurrentielandschap kan van alles veranderen. Denk aan nieuwe of niet-traditionele concurrentie, fusies en overnames, uitbreidingen van assortiment en een toenemende focus op duurzaamheidsonderwerpen. Veranderingen bieden kansen en risico’s. Doen we niets, dan kunnen we ons voordeel ten opzichte van concurrenten ook verliezen. De omzet kan afnemen en marges kunnen verdampen. Mogelijk lukt het niet om onze strategische doelen te behalen.

Hoe beheersen we dit risico?
Royal HZPC Group B.V. heeft een multidisciplinair team vanuit Financiën, R&D, Marketing en Verkoop dat de concurrentie structureel monitort als het gaat om R&D-investeringen (incl. rassen), M&A, strategie en ondernemen, modelveranderingen en marktdynamiek. Het team rapporteert periodiek aan het Executive Committee. De rapportages zijn input voor strategische besluiten.

Disruptie en R&D-investeringen

Als we niet de juiste investeringen in R&D doen of de juiste keuzes maken voor ons onderzoek, dan heeft dat op de lange termijn een negatieve impact op onze strategische doelen. Onze groei kan stagneren, doordat we niet de juiste rassen op het juiste moment ontwikkelen. Daarnaast moeten we de ontwikkeling van aardappelzaad monitoren zodat we ontwrichtende zakelijke modellen tijdig voorzien of er adequaat op reageren.

Hoe beheersen we dit risico?
We ontwikkelen een innovatie- en R&D-strategie voor de lange termijn. Daarin staat wat we nodig hebben aan talent, kennis en vaardigheden en hoe we die aantrekken, behouden en verder ontwikkelen. We investeren gericht in R&D en zoeken voortdurend naar verbetering en versnelling van het onderzoeksproces. Wij brengen regelmatig verslag uit over de voortgang. Daarnaast investeren in we in hybride veredeling om de vooruitgang in de veredeling te versnellen. Daarnaast om in staat te zijn aardappelzaad te ontwikkelen en over 5-10 jaar te gaan verkopen.

Lokaal marktrisico

Hoewel het lastig is om politieke onrust, terroristische aanvallen, recessies en pandemieën te voorspellen, kan de impact op de markt enorm zijn. We hebben gezien dat de pandemie, oorlog in Oekraïne en inflatie de algehele conjunctuur aantasten en daarmee ook onze cijfers.

Hoe beheersen we dit risico?
Lokale marktonderbrekingen kunnen we goed opvangen omdat we meerdere rassen aan meerdere landen verkopen.  We spreiden het risico, dankzij HZPC-vestigingen en samenwerkingen met anderen in verschillende gebieden van de wereld. We ontwikkelen nieuwe robuuste rassen en werken samen met een verscheidenheid aan partners en organisaties. Onze medewerkers zijn zich bewust van de risico’s en weten hoe ze daarmee om moeten gaan. In het afgelopen boekjaar werden we geconfronteerd met een nieuwe situatie in Rusland. Er is heel recent een wet in de Doema aangenomen wat autoriteiten de mogelijkheid geeft om een meerderheidsbelang in onze lokale entiteiten te nemen. Rond de uitvoering en de uitvoerbaarheid van deze wet zijn nog veel vragen. Het gevolg zou kunnen zijn dat we onze deelnemingswaarde moeten aanpassen. Het is niet de verwachting dat we hier uitsluitsel over krijgen voor het afronden van dit jaarverslag. We hebben daarom op dit moment geen voorziening opgenomen. De omvang van investeringen in onze Russische deelnemingen, bestaande uit deelnemingswaarde en verstrekte financiering, bedraagt ruim 4 miljoen.

Hoogwaardig pootgoed

Klanten verwachten hoogwaardig materiaal en rekenen erop dat we producten van hoge kwaliteit leveren. Kunnen we daar niet aan voldoen, bijvoorbeeld door problemen in bestanddelen of levering, dan heeft dat een negatieve impact op onze financiële positie en onze reputatie.

Hoe beheersen we dit risico?
Dankzij ons hoogwaardig testproces hebben we de garantie dat we kwaliteitsgebreken vroegtijdig signaleren. We blijven ons test- en kwaliteitsproces voortdurend verbeteren. Met onze protocollen voor kwaliteitscontrole zorgen we ervoor dat we aan de kwaliteitseisen van een bepaald land voldoen.

Rassenportfolio

Een gezond rassenportfolio is noodzakelijk voor de onafhankelijkheid van Royal HZPC Group. Dankzij een uitgebreid en divers rassenportfolio kunnen we onze klanten optimaal van dienst zijn. We beperken daarmee ook het risico op verlies door ziekten en virussen.

Hoe beheersen we dit risico?
We investeren continu tijd en geld in de ontwikkeling van nieuwe rassen met duurzaam groeipotentieel om ons rassenportfolio uit te breiden en toekomstbestendig te maken.

Productie-verkoopratio

We hebben enerzijds te maken met de vraag vanuit de markt en anderzijds met de areaalplanning van onze telers. Dat betekent dat we voorspellingen voor de lange termijn moeten doen als het om productie en verkoop gaat. Is deze voorspelling niet goed, dan heeft dat impact op de financiële positie van Royal HZPC Group.

Hoe beheersen we dit risico?
Wij optimaliseren continu onze processen en trainen ons personeel, zodat productie en verkoop zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Wij ontwikkelen een instrument om ons bij deze planning te ondersteunen. We hebben de kennis en capaciteit om de juiste beslissingen te nemen en werken altijd volgens het vierogenprincipe. We optimaliseren voortdurend ons portfoliobeheer, onze langetermijnvoorspelling, onze inschatting van de voorraden en ons voorraadbeheer, zodat wij de juiste beslissingen kunnen nemen

Menselijk kapitaal

Om marktleider te worden en te blijven, is het belangrijk dat we duurzaam het juiste personeel kunnen aantrekken, behouden en ontwikkelen. Daarom blijven we investeren in nieuw talent en bieden we zittend personeel groeimogelijkheden.

Hoe beheersen we dit risico?
Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, zijn we nog steeds goed in staat om personeel aan te trekken. We zetten in op wervingsactiviteiten en brengen in kaart welke vaardigheden en kennis we nodig hebben. We verbeteren IT-systemen en -processen om ons personeel te ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden en persoonlijke ontwikkeling.  

Treasury

Onze operationele winst is onderworpen aan treasury-risico. Financiële problemen bij klanten en/of in specifieke landen kunnen leiden tot financiële verliezen voor Royal HZPC Group. In het afgelopen jaar hadden we niet te maken met grote financieringsproblemen of betalingsrisico's. We hebben wel last van de hyper inflatie in Argentinië, een stijgende rente en sterk bewegende Roebel

Hoe beheersen we dit risico?
Vanuit financieel perspectief hebben we ons proces voor verkoop en achterstallige betalingen verbeterd. Wij blijven onze klanten structureel controleren zodat we zeker weten dat we op verantwoorde wijze zaken met hen kunnen doen. We besteden aandacht aan beheren van de kredietruimte die we klanten geven. Wij werken aan een nauwkeurigere cashflowplanning en een beter zicht op de ontwikkeling van onze valutapositie. 

Afgelopen jaar hebben we onze vorderingen op Argentinië geherwaardeerd als gevolg van de devaluatie van de Argentijnse Peso door hyperinflatie. Dit heeft geleid tot een provisie van euro 0,9 mln. De omstandigheden blijven moeilijk en we zien dit niet op korte termijn verbeteren.

Hetzelfde geldt voor Rusland. De Russische Roebel maakt door omstandigheden grote bewegingen hetgeen tot uiting komt in de deelnemingswaarde van onze Russische dochtermaatschappijen. Dit risico is nagenoeg niet af te dekken.  

In 2018 hebben we een rentecap afgesloten die nu in the money is en die voor een gedeelte bescherming geeft op rentepositie. Afgelopen jaar hebben we een tweede rentecap afgesloten om voor een groter gedeelte afgedekt te zijn op onze rentepositie. 

Interne controle

Nu wij alsmaar groeien, ontstaat ook de noodzaak om volwassener te worden als het om de interne controle gaat. Een gebrek aan interne controle kan leiden tot onverantwoorde financiële verslaggeving, operationele ineffectiviteit, fraude en niet-naleving van wetten en regelgevingen.

Hoe beheersen we dit risico?
We besteden veel aandacht aan verdere implementatie van interne controle en risicobeheer binnen de organisatie. We ondernemen actie om een volwassener (risico-)organisatie te worden. We maken rollen en verantwoordelijkheden in de organisatie inzichtelijk en verbeteren, standaardiseren en documenteren processen. Zodat we binnen de organisatie op eenzelfde gestructureerde en gecontroleerde manier werken. Waar nodig optimaliseren we ons beleid, standaarden en richtlijnen. Dit wordt ondersteund door ons nieuwe ERP-systeem. 

IT en beveiliging

We hebben goed werkende IT-systemen nodig om ons werk te kunnen doen. Onderbrekingen, systeemfalen en gegevensinbreuken kunnen impact hebben op de gehele bedrijfsvoering en gevoelige bedrijfsinformatie kan op straat komen te liggen. De doorgaande digitalisering en bedrijfsgroei hebben ons afhankelijker gemaakt van onze IT-systemen.

Hoe beheersen we dit risico?
Wij hebben processen, beleid en procedures voor het beperken van IT- en beveiligingsrisico's. Deze procedures omvatten een reeks preventie- en detectiemaatregelen, bijvoorbeeld: training, controleoptimalisering en monitoring. Om onze systemen nog verder te ontwikkelen, verbeteren we ons IT Control Framework. Daarnaast wordt ons nieuwe ERP- en financiële systeem zodanig ontworpen dat algemene IT-controle plaatsvindt en veiligheidsrisico's worden beperkt. Ondertussen doen we regelmatig een penetratietest.

Cybercrime incident
Ondanks onze voortdurende aandacht voor onze IT-systemen, zijn wij kort geleden het doelwit geworden van een vorm van cybercriminaliteit, waardoor een groot bedrag is overgeboekt naar een bankrekening van de criminelen. Inmiddels is bekend dat het bedrag op een geblokkeerde bankrekening staat en daarmee uit handen is van criminelen. Op dit moment vindt – naast interne onderzoeken – een extern forensisch onderzoek plaats. De uitkomsten van deze onderzoeken zullen worden meegenomen in onze continue aandacht voor informatiebeveiliging enerzijds en het nog verder aanscherpen van procedures om onze risico’s te minimaliseren. De verdere bewustwording van onze medewerkers op dit gebied is daarbij essentieel.

Rapportage en publicatie

Om weloverwogen besluiten te nemen en te voldoen aan wettelijke en statutaire vereisten, hebben we gedegen rapporten en analyses nodig. Ons huidig systeem levert niet het juiste rapportageniveau op. Desondanks zijn we erin geslaagd om de noodzakelijke rapporten en verslagen te genereren.

Hoe beheersen we dit risico?
We werken aan de implementatie van een nieuw ERP-systeem, waarmee we voldoende mogelijkheden hebben om op een gebruiksvriendelijke manier gegevens te filteren voor rapportage- en verslagdoeleinden. We implementeren (functionele) risico- en controlevereisten in het ERP-systeem, waarmee de kwaliteit en beschikbaarheid van gegevens verbetert. We ontwikkelen bovendien een nieuw rapportage- en verslagbeleid en nieuwe procedures. 

Naleving van wet- en regelgeving

Royal HZPC Group en haar deelnemingen kunnen aansprakelijk worden gehouden als we wetten en regelgeving niet naleven. Door onze groei, aanwezigheid in landen met een hoog risico en voortdurende veranderende wet- en regelgeving, is het van belang dat ons juridisch beheer en contractbeheer goed op orde hebben.

Hoe beheersen we dit risico?
We hebben gewerkt aan verbetering van het naleven van processen en procedures. We passen beleid en procedures aan waar nodig en werken aan verdere verbetering van deze processen, procedures en controles. We zijn gestopt met de directe verkoop aan landen met risico's. 

Risico's op het gebied van wet- en regelgeving in boekjaar 2022-2023

Derdengelden
Vanuit onze missie om een bijdrage te leveren aan de wereldvoedselvoorziening, leveren wij pootgoed aan risicolanden als Syrië. Reguliere banktransacties vanuit Syrië zijn niet mogelijk. Wij ontvingen de afgelopen jaren betalingen hiervoor via onbekende derden (2022/2023: € 1 miljoen; 2021/2022: € 11 miljoen). Op zichzelf is dit een legale handelswijze, maar wij zijn hier vanaf oogst 2022 mee gestopt omdat wij geen enkel compliance risico willen lopen.

In 2020 en 2021 hebben wij gelden ontvangen van een tweetal bedrijven, die in 2021 en 2022 failliet zijn verklaard en betrokken bleken te zijn bij witwaspraktijken. Hoewel wij geen weet hadden van de illegale activiteiten van deze bedrijven, zijn wij aangeschreven door de curator met het verzoek tot terugbetaling van onverschuldigde bedragen (circa € 0,4 miljoen).

Deze ontwikkeling is voor ons aanleiding geweest om intern onderzoek te doen naar derdengelden in het huidige boekjaar  en nader inzicht te verkrijgen in de omvang in voorgaande boekjaren. Hieruit is gebleken dat het risico bestaat dat in het verleden onbewust is meegewerkt aan terrorisme financiering of witwassen. Wij hebben juridisch advies ingewonnen om onze risico’s en positie inzichtelijk te krijgen en hebben ons compliance beleid verder aangescherpt. Mede gebaseerd op het ingewonnen juridisch advies kunnen wij de potentiële impact van de risico’s niet betrouwbaar inschatten. Echter, op basis van de huidige kennis schatten wij de financiële impact in als ‘laag risico’.

Onregelmatigheden
Uit intern compliance onderzoek is een aantal onregelmatigheden naar voren gekomen. Specifieke lokale (politieke) omstandigheden, waaronder sanctieregelgeving voor banken, bemoeilijken het leveren van pootgoed aardappelen en de betaling daarvan. 

De risicobereidheid van HZPC wat betreft non-compliance is 0 (’zero tolerance ’). De bevindingen uit het interne onderzoek zijn aanleiding geweest voor management om het compliance beleid verdere aan te scherpen en is een adviesbureau ingeschakeld om het verscherpte beleid van het management te beoordelen.  Onderdelen van het aangescherpte beleid zijn trainingen voor medewerkers, duidelijke ‘Know Your Customer’ en overige clientacceptatie procedures en verdere  formalisering en documentatie van afspraken met distributeurs en afnemers.

Het management heeft juridisch advies ingewonnen. De impact van de geconstateerde non-compliance situatie is niet te schatten, maar het risico dat dit financiële impact gaat hebben wordt vooralsnog door het management als laag ingeschat. In de jaarrekening 2022/2023 zijn geen financiële verplichtingen opgenomen. 

Inbreuk op onze intellectuele eigendommen

We lopen het risico dat we onze intellectueel eigendomsrechten niet kunnen beschermen, omdat concurrenten onze rechten misbruiken of afgeleide rassen produceren. 

Hoe beheersen we dit risico?
We werken aan bescherming van onze rassen in de verschillende landen waarin wij actief zijn en monitoren de markt voortdurend. In Europa zijn wij aandeelhouder van Breeders Trust die de intellectueel eigendomsrechten beschermd. In andere wereldregio's kopen we soms zelfs monsters op de markt om te kijken of onze rassen niet illegaal worden geproduceerd.

Frauderisico's

Dit jaar heeft het Global Finance Management Team een fraude assessment gedaan van de organisatie. Hierbij zijn de verschillende processen binnen de organisatie doorlopen en beoordeeld.

Verschillende processen zijn beoordeeld op mogelijk frauduleuze handelingen. Deze zijn beoordeeld op waarschijnlijkheid en impact. Vervolgens is bepaald welke functies en/of afdelingen bij dit proces betrokken zijn. Daarna zijn de bestaande maatregelen beoordeeld die deze fraude zouden moeten voorkomen.

Bestaande maatregelen zijn daarop beoordeeld op hun effectiviteit op het voorkomen of detecteren van deze fraude. Vanuit dit proces is het overgebleven risico bepaald en is bepaald of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden.  De belangrijkste frauderisico’s uit dit assessmentproces hebben betrekking op: omkoping en corruptie, gebruik consumptieaardappelen als pootaardappelen, licenties en de rapportage van de buitenlandse entiteiten als gevolg van tekortkomingen in functiescheiding. De uitkomsten van dit fraude assessmentproces zijn beoordeeld door het Executive Committee van Royal HZPC Group en zullen voor review worden voorgelegd aan de Raad van Commissarissen.

Komend jaar heeft de organisatie de ambitie enkele van deze maatregelen door een externe auditor te laten beoordelen op effectiviteit. Daarnaast zullen deze maatregelen meegenomen worden in de vernieuwde processen die uitgerold worden in het Aurora project.

Resultaten, investeringen, financiering

Investeringen

Ook dit jaar hebben we ondanks de oorlog in Oekraïne en andere onzekere omstandigheden geïnvesteerd in onze onderneming en dat blijven we doen. Het laatste gedeelte van de investering in de R&D faciliteit zal in november officieel in gebruik worden genomen. Het geïnvesteerd kapitaal (totale vaste activa) per einde boekjaar 2022/2023 bedraagt EUR 36,4 miljoen en is hiermee EUR 6,1 miljoen hoger dan vorig jaar. Voor komend jaar verwachten we een vergelijkbaar bedrag aan investeringen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het Aurora project. In Aurora trachten we de processen te verbeteren en het oude ERP-systeem te vervangen. Deze investering is naast de reguliere vervanginginvesteringen in de operatie en R&D.

Liquiditeiten

De liquiditeitenpositie is verslechterd ten opzichte van vorig jaar. De current ratio is licht gedaald naar 1,2 van 1,3 afgelopen jaar. De quick ratio (current ratio exclusief voorraad) is ook licht gedaald naar 1,2 van 1,3 afgelopen jaar. Dit wordt mede veroorzaakt door een iets hogere overige schulden en overlopende passiva.

Resultaten

In het afgelopen jaar boekten we een netto omzet van EUR 421 miljoen. Net zoals vorig jaar bestaat meer dan 85% van de omzet uit de handel van pootaardappelen. De omzet is hoger doordat Royal HZPC Group B.V. hogere volume en hogere prijzen heeft gerealiseerd. De licentie-inkomsten zijn gestegen van EUR 23,9 miljoen naar EUR 24,5 miljoen. Daarnaast was de omzet in consumptieaardappelen gedaald van EUR 24,3 miljoen naar EUR 16 miljoen doordat er meer aardappels als pootgoed zijn verkocht dan vorig jaar. De brutomarge, som der bedrijfsopbrengsten minus de som van kosten van grond- en hulpstoffen en diensten van derden, vrachten en laadkosten en emballage, van de organisatie is gestegen naar EUR 71 miljoen. Dit is het gevolg van hogere prijzen. Door ook goed op de kosten te letten is er een nettowinst voor aftrek van de kosten van het Connecting Growers programma gerealiseerd van EUR 7,1 miljoen. 

Voor het komend seizoen zijn er nog geen verwachtingen uit te spreken over het resultaat door grote onzekerheden. De oorzaken van deze onzekerheden worden veroorzaakt door onzekere opbrengstverwachtingen en daarbij de beschikbaarheid voor de verschillende markten. Daarnaast is de onzekerheid groot door de geopolitieke situatie.

Financiering

In de financieringsstructuur heeft zich dit jaar geen grote verandering voorgedaan. De solvabiliteit is gedaald van 40,4% in 2021/2022 naar 39,6% in 2022/2023. Afgelopen boekjaar is de omzet en de marge verder hersteld na de coronacrisis. De oorlog in Oekraïne heeft vorig jaar het einde van het seizoen versneld. Dit jaar heeft het een impact gehad op onze afnemers en de keuze die zij maken om pootaardappel of een ander gewas te verbouwen. De kosten zijn hoger uitgekomen door hogere volumes en kosten stijging door inflatie. Wat de debiteurenpositie betreft zien we een vertraging in de betalingen en hebben we hoger provisie opgenomen voor een debiteur uit China and Sudan. De vorig jaar verwachte economische gevolgen van de oorlog en de daaraan gerelateerde energie crisis en oplopende inflatie zien we dus terug in onze kosten.

Het management beoordeelt continu de beschikbare informatie en de risico's, om passende maatregelen te nemen. De beschikbare financiering was net niet voldoende om de vertraging van de betaling van klanten op te vangen. Hiervoor is door de banken voor twee maanden een extra faciliteit gegeven van Euro 15 mln. Deze was binnen een maand weer afgelost. De huidige faciliteit is voldoende om toekomstige reguliere fluctuaties en verstoringen op te vangen. Het management monitort continu de ontwikkeling van de omzet en de kosten om goed zicht te houden op de ontwikkeling van de liquiditeiten. Daarnaast worden er analyses uitgevoerd om op tijd aanvullende maatregelen te kunnen nemen. Op basis van de door het management uitgevoerde analyses en de huidige resultaten en financieringspositie van de onderneming is de jaarrekening opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling. Op basis van geactualiseerde prognose in september 2023 verwachten we, in ieder geval voldoende financiering beschikbaar te hebben tot en met oktober 2024 en in compliance te zijn met de convenanten van de bank. 

De huidige financieringsovereenkomst is verlengd en loopt tot en met 5 oktober 2024. HZPC is inmiddels besprekingen gestart met banken om te komen tot een nieuwe financieringsovereenkomst met ingang van oktober 2024. Ondanks het feit dat een toenemende risicoaversie van banken wordt ervaren vanuit compliance regelgeving, heeft het management voldoende vertrouwen in het tijdig verkrijgen van een nieuwe financieringsovereenkomst.

Beloningsbeleid en personeelsaangelegenheden

Ons personeel is cruciaal voor het behalen van onze strategische doelen. Door adequaat personeelsbeleid en marktconform beloningsbeleid zijn we in staat om personeel aan te trekken en vast te houden. We zetten hiervoor verschillende instrumenten in. 

Afgelopen jaar hebben er geen veranderingen plaats gevonden in de beloning en het belonings beleid van Bestuurders en/of toezichthouders. Eéns in de 5 jaar wordt de beloning van de bestuurder en/of toezichthouders door een extern bureau gebenchmarkt. 

Personeel levert een belangrijke bijdrage aan het succes van de onderneming. Afgelopen jaar zijn we in staat geweest om goede mensen aan te trekken. Ook zijn er medewerkers vertrokken. We zijn instaat geweest de ontstane vacatures plus de extra gecreëerde posities door groei van de business in te vullen.
We verwachten een gelijkblijvende tot lichte groei in het aantal personeelsleden.

Diversiteit

Royal HZPC Group B.V. staat voor Diversiteit, Gelijke behandeling en Inclusie (internationaal aangeduid als Diversity, Equity and Inclusion - DEI).

We zetten ons in voor een divers personeelsbestand en een inclusieve omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Daarop aanvullend staan we voor een bedrijfscultuur waar een ieder zich aangemoedigd voelt om zich te (blijven) ontwikkelen en te groeien. Oftewel: Guiding continuous growth.  

We streven er actief naar mensen met verschillende achtergronden aan te trekken, in dienst te nemen en te behouden. Hiermee wordt ons personeelsbestand steeds meer een afspiegeling van de rijke schakering van de samenlevingen waarin we actief zijn. Ons streven naar diversiteit strekt zich uit tot alle niveaus van de organisatie, van startersfuncties tot management functies. De diversiteitsdimensies waarop Royal HZPC Group B.V. wil gaan rapporteren zijn:

1. Gender diversiteit (vertegenwoordiging vrouw / man)
2. Leeftijdsdiversiteit (vertegenwoordiging van verschillende leeftijdscategorieën)
3. Internationale diversiteit (aantal nationaliteiten van onze collega’s)
4. Kennis diversiteit (verdeling van ons personeelsbestand naar geclusterde vakgebieden)

Naast deze diversiteitsdimensies waarop we rapporteren, staat Royal HZPC Group B.V. ook voor:

5. Arbeidsmarktdiversiteit (wegnemen van barrières voor / bevorderen van deelname van collega’s met een arbeidsbeperking)
6. Etnische en culturele diversiteit (bevorderen van de vertegenwoordiging van verschillende etnische en culturele groepen)
7. LGBTQ+ diversiteit (verwelkomen van een ieder ongeacht seksuele oriëntatie)
8. Levensovertuiging (ruimte bieden voor verschillen op gebied van geloof of levensbeschouwing)

Op de vertegenwoordigingen van deze groepen binnen ons personeelsbestand wordt niet gerapporteerd.

Voor de samenstelling van het middle management (Raad van Commissarissen en Executive Board) en (Managing Directors van de SBA’s) van de organisatie, zijn streefcijfers geformuleerd voor gender diversiteit. 

Management laag

streefcijfer

Te realiseren per:

Opmerking:

RvC

20% van de leden bestaat uit de ‘opposite sexe’. Minstens 20% vrouw en minstens 20% man 

(huidige situatie: 2 vrouwen, 3 mannen).

Gerealiseerd

Streefcijfer is over boekjaar 2022- 2023 gerealiseerd. De RvC heeft 2 vrouwen en 3 mannen, hiermee is dus meer dan 20% van de ‘opposite Sexe’. Bij toekomstige vervanging zal worden ingespannen om de streefcijfers te blijven realiseren.

Executive Board

20% van de ExBo bestaat uit de ‘opposite sexe’. Minstens 20% vrouw en minstens 20% man 

(huidige situatie: 3 mannen).

1-1-2028

Streefcijfer is overboekjaar 2022-2023 niet gerealiseerd. Bij toekomstige vervanging zal worden ingespannen om de streefcijfers te realiseren.

Managing Directors SBA’s

20% van de Managing Directors bestaat uit de ‘opposite sexe’. Minstens 20% vrouw en minstens 20% man 

(huidige situatie: 4 mannen als Managing directors van de SBA).

1-1-2028

Streefcijfer is overboekjaar 2022-2023 niet gerealiseerd. Bij toekomstige vervanging zal worden ingespannen om de streefcijfers te realiseren.

Gelijke en eerlijke behandeling

We zijn aanspreekbaar op de principes van eerlijkheid, onpartijdigheid en rechtvaardigheid. Het is ons streven een werkomgeving te bieden waarin iedereen gelijke toegang heeft tot professionele en persoonlijke groei. Voor zover er barrières zijn die deze principes in de weg staan, willen we deze wegnemen.

In onze Code of Conduct is beschreven hoe om te gaan met (vermeende) ongelijke behandeling.   

Inclusie

Inclusie betekent voor ons het bevorderen van het gevoel “erbij horen” en het creëren van een cultuur waarin eenieder zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt. Samenbindend zijn onze missie, visie, bedrijfswaarden en -doelen. Binnen deze context moedigen we aan tot een open dialoog, actief luisteren en wederzijds respect voor een ieders unieke bijdrage aan het geheel. We erkennen dat inclusieve teams innovatiever en productiever zijn en beter in staat zijn om onze gezamenlijke doelen te bereiken. 

Algemeen

Onze inzet voor DEI is in lijn met internationale (waaronder de Europese) wet- en regelgeving ter bevordering van gelijkheid en non-discriminatie op de werkplek. We zetten ons in ons te houden aan de principes die hieromtrent zijn vastgelegd in de diverse internationale richtlijnen binnen de landen waar we gevestigd zijn. We begrijpen dat het opbouwen van een diverse, rechtvaardige en inclusieve organisatie een reis is die voortdurende inspanning en verbetering vereist. De doelstellingen zullen we intern bespreken, zodat deze bij een ieder bekend zijn. Op basis van verkregen inzichten, zullen we samen met de Personeelsvertegenwoordigingen afspraken maken om onze praktijken en beleid te verfijnen.

Certificaten van aandelen

Royal HZPC Group heeft 783.725 aandelen uitgegeven van nominaal EUR 20. Vereniging HZPC bezit 100% van de aandelen en heeft alle aandelen gecertificeerd. De certificaathouders vormen een besloten groep en zij moeten aan specifieke kwalificaties voldoen. Alle certificaathouders hebben een zakelijke overeenkomst met Royal HZPC Group B.V. of hebben deze in het verleden gehad.

Connecting growers

Twintig jaar geleden waren bijna alle certificaten in handen van actieve telers. Nu is dit ongeveer de helft. Dit komt doordat veel telers die niet meer actief telen en wel certificaten bezitten, deze certificaten in het verleden beperkt hebben aangeboden. Tegelijkertijd kochten actieve telers weinig certificaten aan. Dankzij het Connecting Growers programma komen de certificaten van aandelen meer en meer in handen van actieve telers. Hiervoor heeft Royal HZPC Group B.V. in 2022-2023 voor EUR 1,1 miljoen euro aan certificaten gekocht. Die zijn om niet geschonken aan telers met een pootgoedcontract bij Royal HZPC Group B.V. in de EU. Inmiddels hebben nagenoeg al onze actieve Europese telers certificaten in handen. Lees meer hierover op: www.hzpc.nl/cg.

Beurshandelsplatform

De certificaten van aandelen werden eerder op een interne beurs verhandeld. Vanaf de beursperiode in mei 2022 wordt er gewerkt met een nieuw handelssysteem voor de handel in certificaten van Royal HZPC Group B.V.. Twee keer per jaar, in mei en november, kunnen certificaathouders gedurende tien werkdagen HZPC-certificaten verhandelen op het handelsplatform van Captin, een door de AFM gereguleerde beurspartij. Royal HZPC Group B.V. is hiermee een semi-beursgenoteerd bedrijf geworden en is verplicht zich te houden aan de AFM-regels. De beurs is transparanter geworden en de rechten van de certificaathouder zijn in lijn met regelgeving zoals op de reguliere beurs. De bandbreedte waarbinnen gehandeld wordt is twintig procent (eerder tien procent), zodat de markt sneller in evenwicht is. Tijdens deze handelsperiodes koopt Royal HZPC Group B.V. naast de certificatenregeling voor het personeel ook de certificaten in voor het Connecting Growers programma.

De certificaathouders worden over de onderneming Royal HZPC Group B.V. geïnformeerd door mediaberichten, het jaarverslag en via de website van Royal HZPC Group B.V.. Daarnaast ontvangen de Nederlandse certificaathouders het relatiemagazine ’Ruggespraak‘.

Beurstabel

      2017/18 2018/19 2019/20 2020/21 2021/22 2022/23
Winst per aandeel (x EUR 1)*      € 6,00   € 11,93   € 1,49   € 1,74   € 9,00   € 9,01 
Dividend per aandeel (x EUR 1)      € 4,00   € 7,75   € 1,00   € 1,00   € 6,00   € 6,00 
Dividend als % van de winst     67% 65% 67% 57% 67% 67%
                 
koers per 30 juni (x EUR 1)      € 200,00   € 162,00   € 131,25   € 106,35   € 76,60   € 76,27 
Dividend als % van de koers     2,00% 4,78% 0,76% 0,94% 7,83% 7,87%
Aandelenrendement (x EUR 1)      € 38,35   € (30,25)  € (29,75)  € (23,90)  € (23,75)  € 5,67 
                 
Aandelenrendement % van de koers                
(per 30 juni van het vorig jaar)     23,15% -15,13% -18,36% -18,21% -22,33% 7,40%
*exclusief kosten Connecting Grower                

Groepsstructuur

Versie:
v6.2.38

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report